Греція позичила ще 4,4 млрд євро - щоб викупити свої держоблігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція позичила ще 4,4 млрд євро - щоб викупити свої держоблігації

Кредит&Депозит
283
Греція отримала 4,4 млрд євро на ринку короткострокових запозичень, щоб виконати мету зі зворотного викупу у приватних інвесторів держоблігацій номінальною вартістю 30 млрд євро, для чого не вистачало саме цієї суми. На процедурі наполягали міжнародні кредитори Греції, насамперед, Міжнародний валютний фонд /МВФ/, і вона є ключовою умовою виділення Афінам в грудні поточного року траншу допомоги в розмірі 34,4 млрдд євро, за яким на початку 2013 року повинні надійти ще три на загальну суму 9,3 млрд євро.
Як повідомило сьогодні грецьке Агентство з управління держборгом, 2,76 млрд євро були отримані за рахунок розміщення казначейських векселів терміном всього на один місяць. Відсоткова ставка трохи підвищилася, в порівнянні з минулим місяцем – з 3,95% до 3,99%.
Ще 1,62 млрд євро дало розміщення 6-місячних казначейських векселів. Відсоткова ставка на 26-тижневі цінні папери дещо знизилася – з 4,41% в листопаді до 4,38%.
В даний час на руках у приватних інвесторів знаходяться грецькі держоблігації на суму 63 млрд євро, в тому числі 25 млрд євро у хеджевих фондів, 17 млрд євро – у грецьких банків і ще 8 млрд євро – у пенсійних фондів, від яких не вимагається участь у цій операції.
Збитки, яких зазнають в результаті даної операції банки, будуть покриті за рахунок їх рекапіталізації, на яку піде більша частина з понад 40 млрд євро, які вирішила виділити Греції “трійка” її міжнародних кредиторів в особі Євросоюзу, Європейського центрального банку /ЄЦБ/ і МВФ.
Згідно з оприлюдненими напередодні неофіційними даними, хеджеві фонди висловили готовність продати відповідні цінні папери, принаймні, на 15-16 млрд євро, грецькі банки – на 10-11 млрд євро.
Греція витратить 10 млрд євро, отриманих спеціально для цієї мети зі стабілізаційного фонду ЄС, на викуп за нижчими ринковими цінами власних держоблігацій номінальною вартістю понад 30 млрд євро. В результаті цього зовнішня заборгованість країни, яка становить в даний час 323 млрд євро, скоротиться на 20 млрд євро.
Сьогодні закінчується термін повторного запрошення приватним інвесторам взяти участь у зворотному викуп держоблігацій Греції, з яким виступило Агентство з управління держборгом. У його заяві міститься завуальована погроза, що “навіть якщо Греція викупить всі запропоновані бонди, вона буде в співпраці зі своїми офіційними кредиторами продовжувати вивчати можливість здійснення подальших кроків з тим, щоб борг країни виявився на шляху, який зробить його життєздатним”. “Майбутні заходи можуть не включати можливостей ліквідації цих бондів на ціновому рівні, запропонованому в цьогорічній програмі зворотного викупу”, – підкреслюється в документі.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас