Не менше 20% ринку нафтопродуктів займає фальсифікат і контрабанда — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не менше 20% ринку нафтопродуктів займає фальсифікат і контрабанда

336
Споживання нафтопродуктів перевищує їх баланси і вказує на значну частку фальсифікованого палива та контрабанди на ринку.
Таку думку про це на конференції LPG Ukraine 2012 висловив директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн.
“Ми спожили на 20% більше (нафтопродуктів – ІФ), ніж ввезли. Причина очевидна – це контрабанда, і це фальсифікат”, – констатував він.
За даними С.Куюна, споживання бензинів у січні-вересні 2012 року склало 3,16 млн тонн (баланс – 2,59 млн тонн, або -18%), споживання дизельного палива – 4,39 млн тонн (баланс – 4,19 млн тонн, або -5%). Таким чином, найбільш виражена проблема фальсифікату і контрабанди в сегменті бензинів.
С.Куюн звернув увагу на те, що, зокрема, дослідження нафтопродуктів на АЗС підтвердили проблему фальсифікату.
“Ми перевірили масштабне дослідження з AutoVisio якості палив на АЗС. За результатами – всього 20% палива відповідають ДСТУ”, – повідомив директор консалтингової групи, додавши, що були зафіксовані своєрідні антирекорди – 4 тис. ppm сірки, 54% бензолу.
Дослідження проводилося на небрендових АЗС в Київському, Донецькому і Харківському регіонах, а також в АРК. Частка фальсифікованого палива на перевірених АЗС склала більше 70%. При цьому найгірші показники зафіксовані у Криму та Київському регіоні (90% фальсифікату).
За прогнозами директора консалтингової групи, в 2012 році споживання моторних палив (з урахуванням скрапленого газу) зросте на 1,7%, в порівнянні з 2011 роком – до 11,03 млн тонн.
За словами С.Куюна, крім фальсифікату, ключовими проблемами ринку є: відсталість нафтопереробки, загроза введення мит на імпортні нафтопродукти, які ведуть до подорожчання палив.
Він також вважає, що ускладнити роботу ринку може обов’язкове додавання біоетанолу в бензини.
“Виникають ризики монополізації ринку продавцями і великі можливості зловживання адмініструванням операцій із додавання біоетанолу”, – прогнозує С.Куюн.
Проблему контрабанди для українського ринку підтвердив президент Асоціації “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України” Леонід Косянчук.
“Дійсно, проблема контрабанди для України існує. Можливо, це 20%, можливо, більше. Хочу додати, що це існує, оскільки вигідно, очевидно, чиновникам”, – підкреслив він.
Як повідомлялося, експерти ринку неодноразово звертали увагу на проблему фальсифікату на українському ринку. За різними даними частка неякісного палива на ринку досягає 50%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас