Україні доведеться виплатити $9 млрд за боргами у 2013 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні доведеться виплатити $9 млрд за боргами у 2013 році

Казна та Політика
2577
Намір влади відновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом до кінця року може бути пов'язаний з піковими погашеннями зовнішніх боргів в 2013 році.
Таку думку озвучила Олена Білан, головний економіст Dragon Capital.
"У наступному році уряду спільно з НБУ потрібно повернути близько $9 млрд за валютними боргами, в тому числі $5,5 млрд за старими кредитами МВФ", - зазначила експерт.
Вона нагадала, що МВФ виставив Україні три головні вимоги для відновлення співпраці - підвищення тарифів на газ для населення, консервативна бюджетна політика та перехід до більш гнучкого валютного курсу.
"Оскільки МВФ навряд чи пом'якшить свою позицію відносно України, уряду доведеться повернутися до питання газових тарифів незабаром після виборів", - підкреслила Білан. При цьому вона вважає, що друга вимога - реалістичний бюджет - буде виконана, так як його ухвалення, очевидно, відкладуть на період після виборів.
"Найбільш невизначена ситуація з третьою вимогою фонду. Однак навіть якщо фонд буде рекомендувати послабити валютний курс, девальвація в рамках програми МВФ, швидше за все, буде контрольованою і, значить, буде позитивно сприйнята кредитними ринками", - зазначила вона.
Нагадаємо, МВФ в 2010 році схвалив програму stand by, в рамках якої обіцяв до кінця 2012 року надати Україні кредит на загальну суму $15,5 млрд, однак в 2011 році припинив фінансування через невиконання Україною його вимог.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас