Кінах: Зміни до податкового кодексу на третину скоротять тіньовий обіг коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах: Зміни до податкового кодексу на третину скоротять тіньовий обіг коштів

Казна та Політика
1099
На першому етапі введення збалансованих змін до Податкового кодексу України вдасться скоротити тіньовий сектор економіки на третину. Таку думку висловив в коментарі УНН президент УСПП Анатолій Кінах.
"Незважаючи на схвалення Податкового кодексу залишаються дуже гострими проблеми, які стосуються, в тому числі, обсягів тіньового сектора економіки. За різними оцінками, тіньовий сектор становить 30% від ВВП і вище. Це створює неприпустиму ситуацію, коли мільярди гривень знаходяться за межами бюджету і не беруть участі в діяльності товариства, розвитку економіки, соціального захисту громадян", - зазначив він.
Сьогодні, за словами Кінаха, близько 350 млрд грн. знаходяться в тіні. Зокрема, це такі напрямки як тіньова заробітна плата, мінімізація прибутку, зловживання з ПДВ, офшорні схеми тощо. У контексті вдосконалення податкової системи необхідно вирішувати завдання, переконаний президент УСПП, які комплексно повинні бути взаємопов'язані.
"Це створення сприятливих умов для розвитку бізнесу, залучення інвестицій в модернізацію економіки з одночасною протидією тінізації. Запропоновані ДПС зміни в податковій системі - це тільки перший крок. Тому що ми в цілому вітаємо зниження навантаження на фонд оплати праці, зниження ставки ПДВ на внутрішньому просторі до 7%. Напрями, які стосуються протидії корупційним схемам. Але все має бути чітко розраховано. Наприклад, податок з обороту має свою специфіку, яка повинна відображати умови розвитку конкретних галузей", - підкреслив А.Кінах.
За його словами, УСПП та експерти спільно з представниками Державної податкової служби в цілому підтримуючи ініціативу фінансового блоку уряду ухвалили спільне рішення, що всі пропозиції повинні бути глибоко проаналізовані, економічно прораховані з прогнозами наслідків, у тому числі прогнозовані зміни фіскального тиску. "І тільки після глибокого системного експертного вивчення буде наступний крок, а саме формування проекту закону і внесення змін до Податкового кодексу", - уточнив він.
Президент УСПП переконаний, що на першому етапі реалізації збалансованих змін до Податкового кодексу вдасться на третину скоротити тіньовий оборот коштів. "Я вважаю, що після введення цих заходів можна сподіватися, якщо все буде зроблено, комплексне і системне вирішення умов розвитку економіки, то тіньовий сектор може бути знижений мінімум десь на третину, тобто десь до 20-25% від ВВП, це на першому етапі", - переконаний фахівець.
Як повідомлялося, Державна податкова служба України спільно з Міністерством фінансів розробили зміни в податковій системі. Згідно з якими, наприклад, пропонується зниження базової ставки ПДВ з 20% до 12% (для імпортних операцій, всіх видів послуг, галузей, що відносяться до природних монополій і енергетичного сектору) і до 7% (для всіх інших операцій).
Крім того, передбачається введення податку з обороту за ставкою 2,5% з наступним її зниженням до 2%. Також зниження ЄСВ з роботодавця з 32,6-49,7% до 15% і скасування диференціальних ставок.
Як повідомляв УНН, Державна податкова і митна служби підписали угоду про інформаційне співробітництво, яке, крім іншого, дозволить вивести бізнес "з тіні". Обидва відомства таким чином боротимуться з відмиванням та розкраданням коштів, контрабандою та іншими незаконними фінансовими операціями.
"Можливість отримати ці дані (інформація про ввезення товарів від митної до податкової служби - РЕД.) дозволить уникнути дуже багатьох схем, які суб'єкти мають намір використовувати, тому легальним платникам взагалі нема про що хвилюватися. На сьогодні це ще одна допомога від митної та податкової служб для того, щоб їхній бізнес розвивався. Насправді хвилюватися треба тим, хто використовує різні схеми ухилення від сплати податків", - зазначив голова Державної митної служби Ігор Калетник.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас