Населення демонструє стійку довіру до банківської системи України та гривні - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення демонструє стійку довіру до банківської системи України та гривні - НБУ

Казна та Політика
2907
Грошова одиниця України є стабільною, чим забезпечуються базові передумови для стабільного економічного розвитку. Про це Finance.ua повідомила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Анатоліївна Щербакова.
За її словами, рівні інфляції в Україні, як у річному обчисленні (-1,2 %), так і з початку року (+0,1 %) лишаються одними з найменших в історії нашої держави та одними з найменших у світі на сьогодні. Динаміка обмінного курсу гривні до долара США має прогнозований характер. У поточному році він коливався у вузькому діапазоні – від 7,99 до 8,13 грн./дол. США.
"Запорукою забезпечення стійкості грошової одиниці є поступове покращення ситуації в реальному секторі економіки. Хоча темпи економічного розвитку ще не досягли до кризових рівнів, однак, по-перше, вони є вищими, ніж в багатьох інших європейських країнах, а по-друге, демонструють тенденцію хай і не значного, але прискорення. Так, ВВП у другому кварталі поточного року зріс на 2,5% порівняно із 2% у першому", - заявила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ.
Упродовж перших п’яти місяців стійку тенденцію до покращення демонстрував платіжний баланс – в січні – лютому його дефіцит зменшувався, у березні – травні взагалі фіксувався його профіцит. Певне погіршення його показників у червні пояснюється насамперед несприятливими коливаннями кон’юнктури ринку чорних металів, збільшенням обсягів імпорту газу, а також виконанням зовнішніх боргових зобов’язань держави. Утім, вдале розміщення Урядом зовнішніх боргових зобов’язань здатне в подальшому позитивно відобразитися на динаміці показників платіжного балансу, пояснила Олена Щербакова.
"На покращення макроекономічних та монетарних умов розвитку адекватно реагує населення, яке продовжує демонструвати стійку довіру, як до банківської системи, так і до грошової одиниці України. Темпи зростання депозитів фізичних осіб з початку року станом на 24.07.2012 становили майже 11%. При цьому депозити в національній валюті приростали майже вдвічі більшими темпами, порівняно із вкладами в іноземній валюті (13,4% та 7,7% відповідно). Усе наведене дає підстави очікувати збереження стабільності грошової одиниці і у подальшому, у т. ч. – восени поточного року. Навіть у випадку історично притаманного для осіннього періоду певного підвищення ринкової волатильності, Національний банк України має достатньо важелів для стабілізації ринкових очікувань та забезпечення рівноваги на грошово-кредитному ринку", - підсумувала директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас