Податкова реформа продовжиться? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова реформа продовжиться?

Казна та Політика
1614
За інформацією ZN.UA, у четвер, 26 липня, в Міністерстві фінансів України відбулося засідання робочої групи, створеної для подальшої роботи над Концепцією реформування податкової системи, підготовленої в Державній податковій службі і Мінфіні.
Як раніше повідомляли вітчизняні ЗМІ, документ передбачає досить радикальні зміни у вітчизняній фіскальній сфері. Зокрема, пропонується знизити і диференціювати ставку податку на додану вартість (до 12% на послугах, монопольних товарах та імпорті, до 7% - за іншими операціями), скасувавши чинні пільги з ПДВ. Одночасно пропонувалося ввести податок з обороту (2,5% з подальшим зниженням), а також 3-відсотковий внесок за купівлю валюти для імпортних операцій.
Так як однією з головних причин існування величезного тіньового сектора (де 170 млрд. грн. - зарплата в конвертах) автори концепції вважають непідйомне навантаження на фонд оплати праці, єдиний соціальний внесок пропонується знизити більш ніж в два рази (з чинної середньої ставки 37,6% до 18,6%).
При цьому саму сплату внеску пропонується розподілити між роботодавцем і працівником або навпіл, або в співвідношенні, коли 15% зарплати відраховує компанія, а 3,5% - її співробітники.
Серед інших найбільш значимих пропозицій - введення прогресивної ставки податку на доходи фізосіб (замість 15 (17)% - 20%, 15%, 10%), а також ліквідація пільг не тільки з ПДВ, а й з податків на прибуток і доходи фізосіб.
Як повідомлялося, голова Державної податкової служби України Олександр Клименко, для того щоб запропонована податківцями концепція максимально відповідала об'єктивним економічним умовам та запитам суспільства, вона буде доопрацьовуватися і удосконалюватися. "Та кількість поправок і пропозицій, що надійшли, вже внесені і продовжують надходити на адресу чинного Податкового кодексу, свідчить - нинішня податкова система потребує коригування, щоб відповідати потребам економіки. Ми ініціюємо концепцію, яка дозволить зробити податкову систему більш простою і зрозумілою. З одного боку, ми знижуємо ставки податків і зменшуємо навантаження на фонд оплати праці, з іншого - впроваджуємо дієві механізми для ліквідації тіньової економіки та збільшення надходжень до бюджету. Ми відкриті для діалогу і конструктивних зустрічних пропозицій, які будуть обов'язково враховуватися при розробці тієї редакції законопроекту, яка в підсумку буде розглядатися в парламентській залі", - підкреслив пан Клименко.
За інформацією ZN.UA, в робочу групу, крім уряду і ДПСУ, входять представники адміністрації президента, Національного інституту стратегічних досліджень, Інституту економіки та прогнозування НАН України, Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи та інших профільних наукових установ. Громадськість і промислово-галузеві групи в ній представлені Європейською бізнес-асоціацією, Американською торгово-промисловою палатою, УСПП, ФРУ, Союзом податкових консультантів, Національною асоціацією банків України та низкою інших.
За словами учасників наради, одним з головних її результатів стала обіцянка податківців в найкоротші терміни оформити свої пропозиції до відповідного законопроекту, що значно підвищить статус обговорюваного документа. Як повідомив ZN.UA президент Спілки податкових консультантів України Леонід Рубаненко, ще один з найбільш важливих підсумків консультацій, що відбулися - рішення про те, що чинна спрощена система оподаткування залишиться. "Всі інші моменти - якими будуть ставки податків, у тому числі податку з обороту, а також технічні - як вони будуть вводитися і потім змінюватися, адмініструватися і т.п., все це ще буде аналізуватися і доопрацьовуватися, - говорить експерт. - Головне , що з боку представників держструктур є готовність йти на компроміс і вести професійний діалог, з усіма необхідними підрахунками, оцінками і викладками. А значить, оскільки запит на зміни в чинне податкове законодавство існує дійсно величезний, діяльність робочої групи може виявитися результативною".
Ну що ж, подивимося
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас