E.ON має намір подати до суду на владу Естонії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

E.ON має намір подати до суду на владу Естонії

Енергетика
386
E.ON Ruhrgas AG входить до числа основних акціонерів компанії Eesti Gaas, яка займається купівлею, розподілом і продажем російського природного газу, а також обслуговуванням газових систем, будівництвом газопроводів і розвитком газової мережі в Естонії. Акціонерами Eesti Gaas є російський "Газпром" (37,02%), Ruhrgas (33,66%), фінський Fortum (17,72%), а також Itera Latvija (9,85%) і міноритарії (1,75%).
Парламент Естонії ухвалив у червні оновлений закон про природний газ, що передбачає, в тому числі, примусовий продаж концерном Eesti Gaas своєї газорозподільної мережі до 1 січня 2015 року під загрозою штрафних санкцій, повідомило Естонське телебачення.
На думку правлячих партій в Естонії, а також Європейської комісії, відділення мережі від продавця газу призведе до встановлення справедливої ціни на газ і забезпечить вільну конкуренцію на газовому ринку. Метою змін є приведення закону про природний газ у відповідність з директивами Євросоюзу, які передбачають поділ бізнесу з продажу і транспортування газу.
За даними Естонського телебачення, голова німецького газового концерну Маттіас Колленбах направив президенту Естонії Тоомасу Хендріку Ільвесу і прем'єр-міністру Андрусу Ансіпу лист, в якому назвав ухвалені парламентом поправки до закону про природний газ "незаконною експропріацією".
"Раніше ми неодноразово заперечували проти введення поділу власності, але, на жаль, всі наші пропозиції були відхилені", - написав Колленбах, зазначивши, що, незважаючи на обіцянки, естонська влада так і не стала співпрацювати з E.ON Ruhrgas AG .
За його словами, не можна ставити віз попереду коня, а з введенням поділу власності газових мереж Естонія чинить саме так.
"Цей крок не тільки зневажає права власників Eesti Gaas, але і спрямований проти інтересів громадян Естонії", - відзначає Колленбах у листі.
Голова Ruhrgas, нагадуючи про те, що ще в 1992 році Естонія і Німеччина підписали угоду про взаємний захист інвестицій, висловив сподівання, що подальша ескалація конфлікту буде відвернена, а сторони зуміють вирішити ситуацію, що виникла. В іншому випадку, запевнив він, E.ON Ruhrgas AG готовий захищати свої інтереси в суді.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас