Що буде з гривнею восени та чи загрожує Україні криза - прогноз №1 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з гривнею восени та чи загрожує Україні криза - прогноз №1

Казна та Політика
14350
Finance.ua запускає серію економічних прогнозів, які стосуються недалекого майбутнього української гривні та української економіки. Експертами виступають представники банків, аналітичних організацій, а також відомі аналітики. Сьогодні до вашої уваги перший прогноз - від начальника управління планування і бюджетування АТ "ЕРДЕ БАНК" Ростислава Берегія.
Що буде восени з українською гривнею, до яких заходів буде вдаватися НБУ для її підтримки?
На даний момент однозначної відповіді надати не можна. Багато експертів, в т.ч. і закордонних, вважають, що для української економіки плавна девальвація гривні була б корисною. Однак, стабільність національної валюти має значний політичний підтекст, тому вважаємо, що регулятор прикладе всіх зусиль, щоб стримати курс на поточному рівні. Наприклад, полеміка щодо введення 3% комісії на валюто-обмінні операції - це ще один доказ того, що втримати гривню є одним з першочергових завдань, навіть всупереч із попередніми домовленостями з МВФ.
Чи докотиться економічна криза, що розпочалася у Греції, Іспанії та Італії, до української економіки, та якими можуть бути її наслідки?
На даний момент ряд важливих макроекономічних показників України, таких як державний борг, дефіцит бюджету, рівень резервів НБУ та інші, знаходяться не в такому плачевному стані, як у вищезазначених країн. Також, для уникнення гострої кризи в Україні, економіці потрібно значно менше грошових ін’єкцій, ніж іншим країнам, а, відповідно, зовнішній ринок запозичень ще є відкритим. Наприклад, нещодавнє розміщення єврооблігацій Мінфіном обсягом 2 млрд дол. і співпраця з Китаєм є яскравим свідченням цього. Однак, безперечно, що ризики повторення фінансової кризи залишаються актуальними.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас