Експерти розповіли - що буде з цінами на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли - що буде з цінами на бензин

Енергетика
977
На сьогоднішній день в Україні немає передумов для зростання цін на паливо восени. Про це заявив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.
"На даний момент таких передумов особливо немає, оскільки на сьогоднішній день діє механізм плаваючої ставки акцизного збору, який залежить від рівня цін на зовнішньому ринку, тому я вважаю, що за такої ситуації ціна буде більш-менш стабільною", - цитує Куюна "Дело".
З директором "Консалтингової групи А-95" згоден і старший аналітик Dragon Capital Денис Саква.
"Ми не очікуємо подальшого зростання цін на нафту, і, відповідно, не очікуємо зростання цін на нафтопродукти в найближчому майбутньому, - пояснив він. - Основним фактором, що впливає на вартість нафтопродуктів, залишається ціна нафти, одначе до цього фактору додався ще і згладжувальний ефект від плаваючого акцизу на нафтопродукти, в результаті якого при падінні цін на нафту ціна нафтопродуктів падає не так швидко, але, з іншого боку, при зростанні цін на нафту ціни на нафтопродукти зростають повільніше".
Оскільки акцизний збір безпосередньо залежить від вартості нафти, можна легко прорахувати, якої цінової межі може досягти ціна на паливо.
"На даний момент точка відсікання - 125 доларів за барель. Якщо ціна доросте до такої величини, акциз почне знижуватися. Але ціна, еквівалентна 125 доларам за барель, це близько 11 грн 50 коп за літр бензину А-95, відповідно, до таких меж може ціна і піднятися", - резюмує Сергій Куюн.
Одначе директор "Консалтингової групи А-95" відзначає, що не можна ігнорувати і внутрішні чинники, які можуть зіграти вирішальну роль в ціноутворенні на ринку нафтопродуктів.
"На порядку денному залишаються ще питання внутрішнього характеру, які можуть змінити систему ціноутворення на деякі продукти. Зокрема йдеться про те, що стоїть на порядку денному питання введення мит на імпортне паливо, і якщо в цьому напрямку будуть ухвалені якісь рішення, то, безумовно, ціна буде зростати. Тобто вона виросте прямо пропорційно розміру мит. На сьогодні розглядається 100 євро за тонну", - пояснює Сергій Куюн.
Нагадаємо, плаваючий акциз на нафтопродукти вираховується подекадно. При розрахунку акцизу поточні ставки акцизного податку на нафтопродукти встановлено як базові до кінця цього року, і в залежності від ціни нафти вираховується коригувальна сума, яка буде збільшувати або зменшувати акциз.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас