ЗМІ: Після виборів комунальні послуги подорожчають удвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Після виборів комунальні послуги подорожчають удвічі

7273
Депутати схвалили закон, який повністю змінює принцип ціноутворення на послуги комунальних підприємств. Це призведе до підвищення тарифів на послуги ЖКГ, пише ТСН.
Даний документ передбачає перехід на нову систему регулювання монопольних ринків. Зокрема, мова йде про відхід від існуючої методики тарифоутворення - природним монополістам пропонується формувати ціни на свої послуги з урахуванням прибутку на інвестований капітал. Іншими словами, підприємствам дозволили закладати в тарифи вартість ремонту і заміни обладнання. В першу чергу, дані зміни торкнуться природних монополістів у сфері ЖКГ - постачальників електрики, газо-, тепло- та водопостачальних підприємств.
Розробники українського законопроекту впевнені, що такий підхід до утворення тарифів сприятиме поліпшенню якості послуг, що надаються споживачам комунальними підприємствами.
За офіційними даними, основні фонди природних монополістів зношені більш ніж на 60%. Щодня на підприємствах відбувається 5-8 аварій на день.
Експерти на весь голос пророкують українським комунальним системам глобальну катастрофу. За оцінками експертів на модернізацію підприємств ЖКГ потрібно не менше 100 млрд доларів. Таких грошей немає ні в самих підприємств ЖКГ, ні в держбюджеті, а нинішні тарифи лише на 60% покривають собівартість наданих послуг. Тобто підприємства працюють собі в збиток.
"Основним недоліком є те, що при регулюванні суб'єктів природних монополій використовуються витратні методи, які стимулюють компанії до нарощування витрат. Оскільки при перегляді тарифів на послуги, що надаються суб'єктами природних монополій, за базу приймаються витрати попереднього періоду, всі неефективні витрати, включені під час попередніх переглядів, зберігаються і з кожним переглядом тарифів їх частка в сумарних витратах зростає", - зазначає Володимир Макуха, заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості.
Єдиний вихід уникнути комунального колапсу - створити стимулюючі умови для природних підприємств. На думку розробників законопроекту №10338 - нові поправки до закону "Про природні монополії" дозволять вирішити складну проблему в ЖКГ.
"Схвалення проекту створить умови для переходу від витратних до стимулюючих методів регулювання суб'єктів природних монополій, що дозволить істотно поліпшити їх фінансове становище та підвищити їх інвестиційну привабливість. З іншого боку, споживачі також повинні отримати вигоду від переходу до стимулюючого регулювання, оскільки компанії отримують стимули для скорочення неефективних витрат і підвищення якості надання послуг", - вважає Василь Борденюк, керівник Головного науково-експертного управління КМУ.
Однак включення інвестиційної складової спричинить за собою збільшення тарифів.
"У новий опалювальний сезон ми, швидше за все, увійдемо з підвищеними тарифами. Їх підвищать відразу після виборів до парламенту. У держави просто немає іншого виходу - адже їй потрібно буде якось скоригувати бюджет "Нафтогазу". Економіка країни в дуже важкому становищі, грошей в Україні немає, тому ставку в стабілізації ситуації в ЖКГ зроблять в тому числі і на зростання тарифів", - каже Павло Розенко, експерт Центру Разумкова.
Враховуючи нинішні розцінки на послуги ЖКГ, ціни виростуть як мінімум в 1,5-2 рази, відзначає ТСН. Наприклад, опалення квартири площею 65 м кв може подорожчати до 1300-1600 гривень на місяць. Виросте в ціні й електрика - приблизно на 10-15%, серйозно мають зрости і тарифи на водопостачання та водовідведення, адже саме ці підприємства потребують серйозної реконструкції.
Правда, поки це лише теоретичні припущення. Від чого будуть відштовхуватися у своїх підрахунках монополісти, передбачити складно. Сам же законопроект з цього приводу поки не дає жодних роз'яснень. Більше того, в ньому не вказана навіть максимальна величина інвестиційної складової - тобто в тариф можуть закласти як заміну труб вартістю 100 тисяч гривень, так і глобальну заміну, наприклад, насосного обладнання, вартість якого кілька мільйонів доларів. Втім, до осені українські політики навряд чи ризикнуть підвищувати тарифи для населення.
"Комунальні підприємства залишаються заручниками політики - нам не затвердять підвищення тарифів до виборів", - вважає співробітник одного з комунальних підприємств. Підприємства дійсно самостійні у вирішенні питання про перегляд тарифів - з минулого року тарифи на тепло і воду затверджують в Національній комісії держрегулювання тарифів у сфері житлово-комунальних послуг. Тарифи на електроенергію завжди затверджувала Національна комісія регулювання енергетики (НКРЕ). Однак після виборів тарифи, швидше за все, будуть зростати. Адже збільшення тарифів на послуги ЖКГ - це ще одна з основних вимог МВФ в питанні надання траншу Україні.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас