Експерт: В Україні почався процес помірної девальвації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В Україні почався процес помірної девальвації

Валюта
12789
Сьогодні в Україні розпочався процес помірної девальвації, який буде тривати і далі. Про це в коментарі УНН сказав народний депутат від фракції НУ-НС, експерт з економічних питань, екс-міністр економіки України Володимир Лановий.
"Щодо валютного курсу, він трохи рухається. Тобто, Національний банк почав пом'якшувальну політику відповідно з нестачею валюти в загальному балансі. Почалося подорожчання долара, щоб менше доларів бажали купити всередині країни, і імпортери менше закуповували імпортних товарів. Цей процес - помірної девальвації, вже почався. Вважаю, він буде продовжуватися", - сказав співрозмовник агентства.
В.Лановий також зазначив, що "буде падати" і гривня, оскільки це взаємопов'язані процеси.
Він також зазначив, що державний борг зменшує можливості соціального фінансування та іншого внутрішнього фінансування з бюджету.
"Уряд зобов'язаний повертати борги, інакше буде оголошено дефолт. А можна заощадити і не виплатити вчасно зарплату або не повернути вчасно ПДВ або інші напрямки заощадити. Це і буде, ймовірно, відбуватися. Соціальні та внутрішні витрати бюджету будуть відносно падати протягом декількох місяців. До чого це призведе? До зменшення платоспроможного внутрішнього попиту і до падіння внутрішньої економіки, яка вже майже не зростає", - резюмував він.
Як повідомляв УНН, фінансовий експерт Віктор Суслов висловив думку, що якщо девальвація гривні буде проведена грамотно, це допоможе українському експорту і, відповідно, всередині країни збільшиться зайнятість.
"Я вважаю, що потроху, плавно девальвація гривні має початися найближчим часом. Необхідність такої політики була роз'яснена місією Міжнародного валютного фонду... Національний банк уже офіційно заявив, що він розглядає можливість зміни валютної політики і переходу до політики гнучкого валютного курсу", - зазначив В.Суслов.
Нагадаємо, Національний банк України штучно підтримує курс гривні. За прогнозами експертів, НБУ буде продовжувати таку політику до осені поточного року, оскільки тільки за останній місяць обсяги золотовалютних резервів країни скоротилися майже на 1 млрд доларів. Виходячи з цього, експерти прогнозують, що після виборів курс гривні різко обвалиться. За деякими прогнозами, курс гривні може знизитися як мінімум на 10%.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас