Масова особиста охорона стала невід'ємним атрибутом української влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Масова особиста охорона стала невід'ємним атрибутом української влади

Казна та Політика
1732
Українські чиновники і політики починаючи з Президента Віктора Януковича оточують себе натовпами охоронців, шокуючи цим своїх співвітчизників і західних політиків, пише видання Корреспондент.
Коли минулого року видання брало інтерв'ю у депутата від Партії регіонів, бізнесмена і земляка Президента Віктора Януковича Юрія Іванющенка, представників редакції вразили безпрецедентні заходи безпеки парламентарія.
Його офіс в центрі столиці, в провулку Рильського, оточила озброєна охорона. А автомобіль депутата, який прибув на зустріч, супроводжували два позашляховики Mercedes-Benz GL з бодігардами. Обидві машини були обладнані унікальними приладами, здатними придушити радіосигнал, запобігши дистанційному підриву фугасу. Подібною апаратурою в країні можуть похвалитися хіба що Президент чи прем'єр.
Сам Янукович, пише видання, теж трепетно ставиться до власної безпеки - його стандартний кортеж для звичайного проїзду по мирному Києву складається як мінімум з семи машин. А коли Президент виїжджав до Дніпропетровська, де нещодавно підірвали кілька вуличних урн, його кавалькада включала в себе 22 автомобілі.
Корреспондент зазначає, що те, що дозволяють собі Янукович або Іванющенко, в Україні не виглядає зухвало - в країні наявність охорони стала атрибутом влади. За законом держохорона призначена вищій владі - главі держави, спікерові, прем'єрові та деяким іншим членам Кабміну, а також деяким представникам судової системи, але на ділі мало не вся верхівка уряду користується бодігардами.
Більше того, пише видання, багато депутатів оточують себе великими охоронцями в чорних костюмах. В один із днів напередодні засідання Верховної Ради Корреспондент 2 години прочергував біля чорного входу в парламент. За цей час до будівлі під'їхали десять нардепів і чиновників різних рівнів, яких супроводжували в цілому 36 охоронців.
Тон задає Президент, що оберігається кращими офіцерами Управління Держохорони - спецструктури, яка відповідає за безпеку вищих чиновників. Тільки видима частина його охорони налічує більше десятка осіб, а в цілому їх кількість може бути в рази більшою. Причому професійні якості цих фахівців далеко перевищують можливості звичайних людей.
При Януковичі, пише журнал, держохорона стала притчею во язицех. По-перше, одна з машин його кортежу стала учасницею ДТП зі смертельним результатом. Крім того, бодігарди Президента прославилися на всю Європу: в квітні 2010 року ЗМІ написали про те, що під час саміту НАТО в Страсбурзі охоронці Януковича не пустили до вбиральні, де перебував Янукович, генсека Ради Європи.
Члени Кабміну також не готові зустрітися з реальним життям один на один. Причому мова йде не тільки про прем'єра або осіб, кому бодігарди призначені за статусом. Всі чиновники, які прийшли в політику з бізнесу - а таких в нинішньому уряді більшість, - як правило, користуються послугами приватної охорони. Приміром віце-прем'єр Сергій Тігіпко більше десяти років не розлучається зі своїми охоронцями, яких він привіз з рідного Дніпропетровська.
А Андрій Клюєв, колишній перший віце-прем'єр, який нині працює секретарем Радбезу, крім охоронців УДО, довіряє своє життя і здоров'я четвірці приватних бодігардів, що супроводжують донеччанина на двох однакових Mercedes-Benz G-класу. За словами джерел Корреспондента, з охоронцями Клюєв не розлучається навіть в стінах Кабміну і Радбезу.
Видання пише, що про свою безпеку піклується і один з лідерів опозиції Арсеній Яценюк. Політика оберігають як мінімум три приватні охоронці, що пересуваються по місту на двох люксових позашляховиках Range Rover. У прес-службі Яценюка запевнили, що подібні заходи не примха, а "раціональні заходи безпеки життя лідера опозиції".
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас