Експерт: Завдяки девальвації збільшиться зайнятість всередині країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Завдяки девальвації збільшиться зайнятість всередині країни

Казна та Політика
6654
Якщо девальвація гривні буде проведена грамотно, це допоможе українському експорту і відповідно усередині країни збільшиться зайнятість. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказав фінансовий експерт Віктор Суслов.
"Я вважаю, що потроху, плавно девальвація гривні має початися найближчим часом. Необхідність такої політики була роз'яснена місією Міжнародного валютного фонду... Національний банк уже офіційно заявив, що він розглядає можливість зміни валютної політики і переходу до політики гнучкого валютного курсу", - зазначив В.Суслов.
За словами експерта, ситуація останніх днів і тижнів, яка спостерігається на міжбанківському валютному ринку, підтверджує це. "Можна припустити, що Національний банк починає розуміти, що в умовах, коли торговельний і платіжний баланс від’ємний, не можна втримувати постійний курс гривні. Якщо це буде впроваджуватися на практиці, то подальша девальвація буде невідворотною, але вона може бути не катастрофічною і не набувати різкого і глибокого характеру. Якщо звичайно буде спроба втримувати валютний курс далі - для економіки будуть негативні наслідки, пов'язані з жорсткою монетарною політикою", - додав він.
Він зазначив, що треба вже зараз починати плавно і поступово девальвувати гривню. "Якщо він (Нацбанк - Ред.) цього робити не буде - тоді існує велика вірогідність того, що після виборів може відбутися велике глибоке падіння гривні. Глибока девальвація з усіма негативними наслідками. Щось на зразок того, що сталося восени 2008 року", - зазначив В.Суслов.
Експерт зазначив, що у владі існують протиріччя і певна дискусія. "Я звертаю увагу на те, що коли Національний банк починає погоджуватися на перехід до гнучкого регулювання валютного курсу, керівники уряду нерідко тут же зі свого боку роблять заяви, що гривня міцна як ніколи і ніяка девальвація не може бути допущена. Але все це виходячи з політичних міркувань. Тому мені здається в результаті рішення має ухвалити Президент, отримавши повну та об'єктивну інформацію про ситуацію, яка склалася", - сказав В.Суслов.
На уточнювальне запитання як поступова і плавна девальвація гривні позначиться на українському споживачі В.Суслов сказав, що девальвація не повинна вплинути на ціни на товари вітчизняного виробництва. "Інша справа, що імпортні товари стануть дорожчими, але це означає, що вигідніше буде виробляти власні українські товари, які будуть більш конкурентоспроможними. Таким чином в результаті девальвації буде підтриманий український експорт, а значить може збільшитися зайнятість усередині країни. Це звичайно дуже позитивний фактор. Обмеження імпорту і збільшення експорту - це крок до балансування торговельного та платіжного балансу, що теж дуже важливо для країни, тому для населення результати девальвації можуть бути позитивними. Якщо все це буде проведено правильно", - зазначив експерт.
Нагадаємо, Національний банк України штучно підтримує курс гривні. За прогнозами експертів, НБУ буде продовжувати таку політику до осені поточного року. Так, тільки за останній місяць обсяги золотовалютних резервів країни скоротилися майже на 1 млрд доларів. Виходячи з того, експерти прогнозують, що після виборів курс гривні різко обвалитися. За деякими прогнозами курс гривні може знизитися як мінімум на 10%.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас