"Київенерго" вкладе в 2012 році в тепломережі столиці 200 мільйонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Київенерго" вкладе в 2012 році в тепломережі столиці 200 мільйонів

Казна та Політика
248
За словами гендиректора ПАТ "Київенерго" Олександра Фоменка, головний інвестор компанії, ДПЕК, вкладе в тепломережі столиці мільйони гривень. Всього обсяг інвестицій в модернізацію і реконструкцію об'єктів "Київенерго" в 2012 році оцінюється в 600 млн.
Одне з основних завдань роботи ПАТ "Київенерго" - це впровадження стратегії розвитку теплового блоку. Про це під час III Європейсько-Українського енергетичного дня повідомив генеральний директор компанії Олександр Фоменко.
За його словами, одне з пріоритетних завдань компанії в рамках цієї стратегії - диверсифікація видів палива.
"Ми зацікавлені в біопаливі. Якщо "Київенерго" буде вигідно купувати теплову енергію, що виробляється підприємствами, які працюють на біопаливі, звичайно, купувати будемо", - заявив Фоменко.
Також голова ПАТ "Київенерго" зазначив, що всупереч сформованій думці, компанія не має наміру лише нарощувати генеруючі потужності. "Згідно з нашою стратегією в частині вироблення теплової електричної енергії ми розглядаємо підтримку та реконструкцію існуючих потужностей, підвищення їх ефективності", - заявив він.
"Що стосується електропостачання, то сьогодні динаміка будівництва в Києві не дозволяє нам за рахунок існуючих об'єктів знижувати споживання - йде зростання електропостачання", - поскаржився Фоменко.
Також він заявив, що "Київенерго" завжди виступає за взаємини з кінцевим споживачем і навіть готова "надавати послуги з енергоаудиту, щоб йшло поступове зниження теплопостачання".
За словами Фоменка, основна частина теплового блоку - теплові мережі, джерела - є власністю громади Києва, а "Київенерго" управляє цими активами. "При такому форматі взаємин компанія не здатна залучати дешеві інвестиції та кредити. Тому одне з пріоритетних завдань - це вирішення питання про державно-приватне партнерство. "Київенерго" готове виступити в ролі керуючої компанії з Концесійної угоди. Але на сьогодні власник не видав ні умов Концесійної угоди, ні принципового рішення щодо створення концесії. Тому, я вважаю, що це питання більше до власника. Поки рішення, скажімо так, в зародковому стані", - заявив він.
У цьому контексті Фоменко зауважив, що компанія вже розробила стратегію розвитку теплового блоку, вже сьогодні інвестує в мережу, намагається впроваджувати енергозберігаючі технології та принципи диверсифікації палива. "Але ризики залучення та повернення інвестицій дуже значні", - підсумував гендиректор "Київенерго".
Говорячи про залучення інвестицій Фоменко відзначив, що в 2011 році компанія інвестувала в тепловий блок понад 200 мільйонів гривень, і на 2012 рік запланована аналогічна сума. "Незначна частина інвестицій - це міський бюджет, більша частина - це стратегічний інвестор компанія "ДПЕК". Ще раз зазначу, що ці інвестиції не мають механізму повернення", - підкреслив він.
Крім того, він нагадав, що, згідно з нещодавно проведеним технічним аудитом, зношеність тепломереж складає більше 50%, що потребує інвестицій в обсязі понад 1 млрд. грн. на рік. За його словами, істотні втрати в основному пов'язані зі зношеністю тепломереж і складають 18%.
У той же час Фоменко констатував, що "Київенерго" є партнером низки теплопостачальних компаній Варшави, які, за оцінками експертів, мінімум на 5 років випереджають у розвитку українських колег. "У них дійсно є істотне зниження теплоспоживання за рахунок модернізації будинків, ефективних енергозберігаючих технологій. Ми будемо йти цим же шляхом", - підсумував голова "Київенерго".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас