Гроші вирвались на волю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші вирвались на волю

3148
Вчора компанія "Нафто-Кредит-Інвест" (МКІ) поширила повідомлення про те, що 23 травня Волинський господарський суд скасував рішення про арешт коштів на рахунках МКІ і "Євротон", що входять в корпорацію "Континіум". Арешт був накладений судом 15 травня на кошти в розмірі 240 млн грн як забезпечувальний захід за позовом Банку Форум, який вимагав від компаній повернення кредиту. Згідно з новим визначенням суду, позивач не надав доказів того, що вартість заставних активів істотно скоротилася, а також того, що МКІ і "Євротон" здійснювали спроби ухилення від виконання фінзобов'язань, тому арешт повинен бути знятий.
Рішення суду стало несподіваним для кредитора. В юридичній фірмі "Ілляшев і партнери", що представляє його інтереси, заявили, що дізналися про нього від кореспондента. "Суд не проінформував позивача про розгляд даного питання, що є грубим порушенням процесуального закону, - заявив партнер "Ілляшев і партнери" Роман Марченко. - Таким чином, рішення про скасування арешту було ухвалено нелегітимно, і ми впевнені, що апеляційний суд це виправить".
Група компаній "Континіум" належить бізнесмену Ігорю Єремєєву. До неї входить друга в Україні за кількістю АЗС мережа WOG (більше 400 станцій), одна з найбільших молокопереробних компаній "Західна молочна група" Херсонський нафтопереробний завод та інші активи в сфері енергетики та харчової промисловості.
У Банку Форум подробиці відносин з "Континіумом" офіційно не коментують, посилаючись на зобов'язання зберігати банківську таємницю. Втім, джерело в цій кредитній установі розповіло, що банк видав підприємствам групи кредити на загальну суму близько $200 млн ще в 2006-2008 році. До кризи позичальники сумлінно обслуговували кредит. Але потім ситуація змінилася. Претензії до "Континіуму" були і в інших кредиторів. Так, в 2009 році банк "Надра" повідомляв, що група не виплатила йому кредити на загальну суму понад 1 млрд грн, а в березні цього року про арешт 70 млн грн на рахунках "Континіуму" повідомляв VAB Банк. Пан Марченко відзначає, що "Ілляшев і партнери" вже ініційовано більше 30 справ проти компаній, що входять в "Континіум", і загальна заборгованість по цих справах становить понад $60 млн.
Джерело, близьке до "Континіуму", розповіло, що підприємства групи перестали платити за кредитами після того, як нове керівництво банку відмовилося реструктуризувати боргові зобов'язання. Джерело в банку в свою чергу стверджує, що в установі неодноразово пропонували пом'якшити умови кредиту. Голова правління Банку Форум Вадим Березовик пояснив, що оскільки питання перейшло в площину судових розглядів, значить, позичальник поводить себе недобросовісно або не дотримується умов договору реструктуризації.
Заставою за кредитами виступала серед іншого частина АЗС мережі WOG, і банк планує забрати її у власність, відзначає Роман Марченко. "До кризи вартість цих АЗС точно покривала всю суму кредиту. Чи покриє зараз - поки невідомо, оцінка ще йде", - додає він. Будівництво мережі АЗС WOG відбувалося за рахунок кредитних коштів, зазначає один з учасників ринку на правах анонімності. "До кризи ринок зростав, і "Континіум" будував нові заправки за кредитні кошти під заставу старих. На сьогодні більша частина мережі виступає заставою за тими чи іншими кредитами", - зазначає співрозмовник. МКІ у вчорашньому повідомленні заявила, що вживе всіх доступних заходів щодо захисту від "недобросовісних посягань на своє майно з боку компаній та осіб, що маніпулюють фактами".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас