Єврозона: Криза тільки починається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврозона: Криза тільки починається

Казна та Політика
1666
Незважаючи на те, що Європейський центральний банк погасив кредитну кризу в єврозоні, надавши банкам понад 1 трлн. євро за ставкою 1%, боргові проблеми в європейців накопичуються. На думку фінансиста Джорджа Сороса, таке полегшення навряд чи триватиме довго. Фінансовий гуру навіть не відкидає, що затяжна рецесія може призвести до розвалу Європейського Союзу.
Протягом наступних п'яти років щонайменше чотири європейські країни можуть впритул підійти до дефолтів. У першу чергу це стосується Італії та Іспанії. Про це пише Bloomberg з посиланням на заяву експертів Deutsche Bank.
Державний борг Італії перебуває на рівні 120% ВВП. Дефіцит бюджету країни в січні склав 4 млрд. євро, що на 60% більше аналогічного періоду минулого року. Ситуація ускладнилася після того, як Італія була змушена виплатити свою частку фінансової допомоги Греції, Ірландії та Португалії. З метою вирішення своїх боргових проблем уряд Італії має намір посилити режим бюджетної економії, знизити витрати і збільшити податки. Однак ці заходи можуть негативно позначитися на економічному зростанні.
Схожі проблеми і в Іспанії. Правда, рівень її держборгу значно нижчий - 77% ВВП. Однак дисбаланси в економіці країни посилюються дуже високою заборгованістю домогосподарств, що становить 385% ВВП. Іспанський уряд також має намір скорочувати бюджетні витрати і розгорнути масштабну боротьбу з неплатниками податків.
Ще одна проблемна держава - Португалія. Нагадаємо, Португалія звернулася за фіндопомогою до міжнародних кредиторів на початку квітня 2011 року на тлі проблем банківського сектора і збільшення прибутковості за держоблігаціями. В процесі переговорів з МВФ був схвалений пакет фінансової допомоги Португалії загальним обсягом 78 млрд. євро на термін до 2014 року.
За словами стратегів Джима Рейда і Ніка Бернса, багато залежить від готовності урядів і центральних банків запустити друкарські верстати. На даний момент безпрецедентні інтервенції європейських та американських організацій стримують дефолтні рейтинги єврозони в прийнятних межах. Проте "цілющий ефект" від кредитування європейських банків регулятором та викупу державних облігацій потроху сходить нанівець.
Схожу думку висловлює Нуріель Рубіні. На його думку, єврозона дотримується стратегії жорсткої економії, але не має стратегії економічного зростання, що позбавляє сенсу будь-які реформи. Та й європейське суспільство досить втомилося від реформ, а особливо - від необхідності економити. До речі, багато експертів не схвалюють горезвісну німецьку ощадливість, оскільки вона веде до скорочення виробництва.
Однак відносно високий рівень споживання, на який покладали надії багато експертів, також не виправдовує себе, впевнені Рейд і Бернс. Довгострокове рефінансування центробанків (Long Term Refinancing Operation, LTRO) лікує не хворобу, а лише її симптоми. До речі, черговий сеанс LTRO аналітики Deutsche Bank прогнозують незабаром. В гіршому випадку період з 2008 по 2012 рік видасться фінансовому світу відносно спокійним в порівнянні з тим, що чекає його в майбутньому, відзначають вони.
Це означає, що протягом найближчих років зберігається ризик значного знецінення євро.
Олександра Колесніченко
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас