Експерт: Нацбанк буде тримати курс гривні на теперішньому рівні до виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Нацбанк буде тримати курс гривні на теперішньому рівні до виборів

Валюта
932
Протягом останніх місяців спостерігається тенденція зниження попиту на іноземну валюту. Це відбувається через те, що зменшилися очікування щодо девальвації гривні. Крім того, Національний банк України докладає всіх зусиль, щоб до парламентських виборів курс гривні залишився на нинішньому рівні. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив економічний експерт Олександр Жолудь.
"Це не перше зниження попиту в цьому році. Також зниження спостерігалося в лютому і січні. Сьогоднішнє зниження - це продовження тенденції. На мою думку, це пов'язано з двома причинами. З одного боку, зменшилися очікування щодо девальвації гривні найближчим часом", - зазначив експерт.
Він зазначив, що в найближчі місяці і, ймовірно, і в період до виборів Національний банк, швидше за все, буде використовувати всі свої можливості для втримання курсу гривня-долар на рівні, близькому до сьогоднішнього.
"І другий чинник, який теж важливий, це зменшення сірого імпорту. Адже він є одним з джерел попиту на іноземну валюту, оскільки для того щоб купувати товари за кордоном і ввозити їх в Україну, необхідна готівкова валюта", - додав він.
Експерт зазначив, що зараз стало важко займатися нелегальним імпортом. "Відповідно попит сірих імпортерів на валюту зменшився, тим самим знижуючи і загальний попит", - сказав Жолудь.
На уточнююче запитання, чи можна в зв'язку з цим говорити про збільшення довіри до національної валюти, експерт зазначив, що тенденція все одно залишається негативною. "Більше, ніж раніше, - так... Але зараз населення все одно більше воліє купувати валюту, ніж її продавати ... Чисте сальдо скоротилося, в порівнянні з осінню, але воно залишається негативним і позитивного балансу немає", - додав він.
Нагадаємо, директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова повідомила, що попит на валюту в Україні знизився.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас