Криза в Європі може обвалити економіку РФ через падіння цін на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза в Європі може обвалити економіку РФ через падіння цін на нафту

Казна та Політика
804
Європейська криза може обрушити економіку Росії через падіння цін на нафту. Про це в інтерв'ю газеті "Московський комсомолець" заявив колишній міністр фінансів Олексій Кудрін.
"Ціна на нафту в принципі непрогнозована. Але зниження до 60 доларів ймовірно, може бути і нижче. А для нас проблеми з урахуванням нинішнього стану економіки починаються при рівні нижче 100 доларів. Нижче 80 доларів - ми вже будемо переживати шок. Держава буде змушена різко скоротити витрати, і це вдарить по економіці вдруге. У 2008 році ми збільшили витрати, пом'якшили силу кризи. Але після нового шоку ми будемо змушені їх скорочувати. У нас не буде своїх ресурсів, а на світовому ринку нам цих ресурсів не дадуть. На своїх ресурсах ми зможемо протриматися лише рік. Якщо зниження ціни на нафту буде невеликим, то два роки", - упевнений він.
Крім того, на думку Кудріна, європейські проблеми знаходять відображення і у відтоку капіталу. "Зараз відтік капіталу з Росії на три чверті пов'язаний з економічною ситуацією в світі. Кошти, які свого часу вкладалися в нас, зараз продаються, щоб мобілізувати ресурси для боротьби з кризою в Європі. Але якщо ми ще й самі погіршуємо своє економічне становище, ми підвищуємо ризики. І від наших паперів і активів будуть позбуватися ще швидше", - сказав екс-міністр.
Він переконаний, що ключові країни не впораються зі своїми борговими проблемами. "Вважаю, що буде задіяний максимум коштів Європейського стабілізаційного фонду і ресурсів Європейського центрального банку. Але навіть за цієї умови може скластися так, що боргова криза не буде подолана. Тоді буде важка економічна криза, яка може перекинутися і на інші країни", - впевнений Кудрін.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас