Звільняються з переробки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звільняються з переробки

1896
Як стало відомо Комерсант-Україна, ТНК-ВР вдвічі скорочує персонал і змінює організаційну структуру. Більше того, як стверджують учасники ринку, компанія шукає покупця на свій основний актив - Лисичанський нафтопереробний завод. Експерти кажуть, що, якщо умови роботи на ринку не зміняться, слідом за ТНК-ВР закрити свою переробку може Кременчуцький НПЗ - останнє з працюючих в країні великих нафтопереробних підприємств.
Зупинка роботи Лисичанського НПЗ змусила ТНК-ВР провести оптимізацію бізнесу в Україні, розповіли "Комерсант" у прес-службі компанії. "Було прийнято рішення виділити Лисичанський НПЗ в окрему бізнес-функцію і провести радикальну реструктуризацію основної управлінської моделі, представленої на території України", - повідомили в прес-службі. З 1 травня чисельність персоналу компанії скоротиться удвічі: приблизно з 600 до 300 осіб. У країні тепер працюватиме представницький офіс, який буде виконувати маркетингові функції: управління роздрібним бізнесом, оптовими продажами, В2В.
Реорганізувати український бізнес ТНК-ВР довелося через його збитковість. Чистий консолідований збиток компанії в Україні в 2010 і 2011 роках склав $68 млн і $23 млн відповідно. З цієї причини в кінці березня ТНК-ВР прийняла рішення призупинити поставки сировини на Лисичанський НПЗ і почати позаплановий ремонт підприємства. У п'ятницю в компанії заявили, що рішення щодо подальшої роботи НПЗ буде прийматися радою директорів групи. "На розгляд акціонерів менеджментом були спрямовані різні варіанти виходу з ситуації, включаючи консервацію НПЗ", - розповіли в прес-службі ТНК-ВР.
Фактично після проведення реструктуризації свого бізнесу ТНК-ВР буде представлена в Україні виключно роздрібною мережею, яка торгує імпортними нафтопродуктами, зазначає аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко. "Наскільки мені відомо, компанія розглядає питання продажу Лисичанського НПЗ, - говорить він. - Є інформація, що покупцем НПЗ може стати азербайджанська Socar". У ТНК-ВР і Socar цю інформацію не коментують. Однак учасники ринку сумніваються в тому, що Лисичанський НПЗ здатний когось зацікавити. "Переробка кожної тонни нафти приносить нафтопереробним заводам збитки в $150. Тому навряд чи хтось зацікавиться таким активом", - вважають у прес-службі НПК "Галичина".
Єдиним великим підприємством, яке продовжує переробку нафти в Україні, залишається Кременчуцький НПЗ (контролюється структурами групи "Приват"). Проте джерело в групі пояснює, що НПЗ досі не зупинено тільки завдяки тому, що має можливість переробляти українську нафту, що видобувається "Укрнафтою" (також контролюється групою). "Навіть у нас доходи групи від продажу нафти не перекривають збитків від роботи НПЗ. Так довго тривати не може", - підкреслює співрозмовник.
У разі зупинки Кременчуцького НПЗ Україна стане країною, яка на 94% залежить від імпортних нафтопродуктів, попереджають в прес-службі компанії "Лукойл". "Підсумок цього перетворення на ринку очевидний: держава втратила контроль над цінами. Тепер ціна продажу пального на українських заправках буде визначатися в Білорусії та Литві", - говорить головний інвестиційний стратег фінансової групи БКС Максим Шеїн. За його словами, будь-які спроби регулювати ринок загрожують дефіцитом. "Так було в 1997-1999 роках, коли пальне під час бензинових криз просто ніде було купити", - резюмує експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас