Експерти: Бельгії потрібно заощадити до 2015 року 11,3 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Бельгії потрібно заощадити до 2015 року 11,3 млрд євро

Казна та Політика
117
Бельгійській владі треба серйозно попрацювати над тим, щоб вийти з кризового становища і не числитися серед проблемних країн валютного блоку. За оцінками комітету фінансових консультантів при уряді Бельгії Conseil Superieur des Finances, для підтримки бюджету в стабільному стані уряду країни доведеться заощадити 11,3 млрд євро в найближчі 3 роки - до 2015 року. У тому випадку, якщо кабінету міністрів вдасться досягти поставленої мети, вважають у комітеті, Бельгія зможе вивести державний бюджет на збалансований рівень.
При цьому, як наголошується в доповіді відомства, більша частина всіх скорочень повинна лягти на плечі федерального уряду. Необхідний розмір її економії в Conseil Superieur des Finances оцінили в 10,5 млрд євро. Що стосується інших 800 млн, то їх, як вважають експерти комітету, має заощадити регіональна влада Бельгії.
За останні три місяці 2011 року ВВП Бельгії скоротився на 0,2%. Невелике падіння спостерігалося і в III кварталі - 0,1%. Таким чином, після півроку стагнації Бельгія стала третьою країною, економіка якої офіційно увійшла в рецесію. У МВФ вважають, що економіка Бельгії сильно вразлива перед кризовими тенденціями в єврозоні через великий держборг і тісному зв'язку фінансового сектора з іншими країнами. На початку нинішнього року міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий кредитний рейтинг Бельгії з "АА+" до "АА". Причина такого рішення в тому, що прибутковість бельгійських держоблігацій в кінці листопада підстрибнула на ринку майже до 6%.
Експерти вважають, що Брюсселю необхідно піднімати пенсійний вік, скорочувати кількість працівників у державному секторі та зберігати витрати на медицину на рівні не вище 2% ВВП. У списку рекомендацій також числяться скасування автоматичної індексації зарплат і велике зниження податкового навантаження: у Бельгії найвищі податки на фонд оплати праці серед країн ОЕСР.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас