Океани можуть зазнати збитків через зміни клімату в 2 трлн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Океани можуть зазнати збитків через зміни клімату в 2 трлн дол.

253
Якщо темпи глобальних змін клімату не зміняться, до 2100 року океани нагріються на чотири градуси Цельсія, що складе сукупний збиток в $1,98 трлн, за даними Стокгольмського інституту екології.
Згідно з дослідженням інституту, до 2050 року щорічний збиток екологічної ситуації буде становити $428 млрд, а після цього темпи погіршення зростуть, передає BFM.ru.
Разом з тим, у разі зменшення сукупних викидів вуглекислоти, збиток вдасться скоротити, тому що океани нагріються слабше (на 2,2 градуса). В цьому випадку показник збитку оцінюється в сукупні $612 млрд (0,11% світового ВВП).
Підвищення температури океанічної води викликає безліч наслідків: зміна кислотності води, підвищення рівня Світового океану, вимирання окремих видів, міграцію і появу так званих "кисневих пустель", тобто ділянок океану, де життя неможливе через нестачу кисню.
Найбільше від наслідків нагрівання океанічних вод постраждає туристична галузь, яка, за оцінками експертів, втрачатиме близько $639 млрд на рік. Збиток у результаті зниження здатності океану поглинати вуглекислоту оцінюється в $458 млрд.
Водночас не всі погіршення можна перевести в грошовий еквівалент: через нагрівання Світового океану можливе зникнення окремих видів, збіднення коралових рифів і риб'ячих косяків. "Чим швидше ми зупинимо збільшення темпів викиду вуглекислоти, тим менше буде шкоди океанах. Але, судячи з того, що відбувається зараз, не здивуюся, якщо все-таки дійде до чотирьох градусів", - повідомив один з авторів дослідження Френк Акерман.
Після опублікування результатів співробітники Стокгольмського інституту екології написали відозву до ООН, в якій просять призначити верховного уповноваженого по океанах для координації досліджень і дій, спрямованих на порятунок Світового океану. Також необхідно більше уваги приділяти тому, щоб держави готувалися до збільшення рівня моря на 1-2 метра до кінця століття, упевнені в SEI.
Нещодавно повідомлялося про країни, які нехтують екологічною ситуацією для більш швидкого економічного розвитку.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас