Влада КНР має намір виділити 240 млрд дол. для підтримки експорту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада КНР має намір виділити 240 млрд дол. для підтримки експорту

Казна та Політика
282
Влада КНР готується запустити програму підтримки національних компаній-експортерів в квітні 2012 р. Державна ініціатива передбачає надання короткострокових експортних кредитів на 240 млрд дол, передає Reuters з посиланням на китайські ЗМІ.
Під дію програми потрапляють у тому числі компанії, які вже мають на руках замовлення, і підприємства, що експортують продукцію на ринки країн, що розвиваються.
Занепокоєння китайської влади станом експортного сектора країни посилилося на тлі публікації останніх статистичних даних, що свідчать про максимальний за десятиліття дефіцит торгового балансу КНР в лютому 2012 р. Нагадаємо, що згідно з оприлюдненими на початку березня даними, показник в лютому 2012 р. досяг 31,5 млрд дол. Зростання імпорту в річному вирахуванні склало 39,6% (найбільший показник за 13 місяців) і майже в два рази обігнало зростання експорту за звітний місяць.
Нагадаємо, 12 березня ц.р. ЦБ КНР заявив, що у Китаю багато простору для зміни монетарної політики заради нарощування кредитування на тлі стрибків у русі капіталу і для лібералізації валютного ринку. Раніше, 20 лютого ц.р., ЦБ КНР ухвалив рішення про зниження резервних вимог для комерційних банків з 24 лютого. Таким чином, розмір обов'язкових резервів знижено з 21% до 20,5%. Цей захід має сприяти збільшенню ліквідності на грошовому ринку, що полегшить отримання кредитів для промислових підприємств і дозволить зберегти високі темпи економічного зростання в країні.
Варто відзначити, що 23 лютого ц.р. Світовий банк (СБ) в своїй доповіді під назвою "Китай до 2030 року", підготовленій спільно з експертами з КНР, порадив уряду не відкладати економічні реформи і знижувати участь держави в економіці. Аналітики відзначили: уряд КНР занадто захопився регулюванням економіки. За останні 10 років роль держави в цій сфері різко зросла, що, на думку СБ, негативно позначається на зростанні ВВП країни.
Відзначимо, що влада КНР і раніше вдавалася до комплексу заходів, спрямованих на підтримку компаній-експортерів. Так, в кінці 2008 р. в розпал фінансово-економічної кризи Держрада КНР направила на програму експортного фінансування 84 млрд дол. Китайська корпорація зі страхування експортних кредитів China Export & Credit Insurance Corporation (Sinosure) - єдиний постачальник подібного роду послуг в країні - в 2009 р. виділила на подібні цілі 90,27 млрд дол, що допомогло тоді залишитися на плаву багатьом компаніям.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас