Монті: Більше 60% приватних кредиторів погодилися на обмін грецьких бондів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монті: Більше 60% приватних кредиторів погодилися на обмін грецьких бондів

Казна та Політика
194
За словами Монті, приватні власники держоблігацій Греції виявили істотний інтерес до обміну. Фото з відкритих джерел
Більше 60% приватних інвесторів, що володіють держоблігаціями Греції, виявили цікавість до участі в програмі обміну, покликаній скоротити борг Греції на 100 млрд євро. Про це повідомив сьогодні прем'єр-міністр Італії Маріо Монті в ході свого візиту до Сербії.
"Я дуже радий повідомити про те, що, за наявними відомостями, більше 60% утримувачів держоблігацій Греції, що представляють приватний сектор, виявили цікавість до обміну. Приватний сектор все ближче наближається до відмітки участі в 65%", - сказав італійський політик.
Раніше сьогодні представники грецької влади повідомили, що розраховують на успіх програми по обміну держоблігацій, що надихнуло ринки і прискорило зростання котирувань компаній на європейських майданчиках. За словами одного з грецьких чиновників, приватні інвестори виявляють велику цікавість до участі в програмі, яка є ключовою умовою надання Афінам другої програми фінансової допомоги обсягом 130 млрд євро.
Нагадаємо, що сьогодні закінчується термін прийому заявок від приватних кредиторів по участі в "добровільному" обміні держоблігацій Греції.
Невід'ємною складовою частиною програми є участь приватних інвесторів в обміні грецьких держпаперів зі скороченням 53,5% номінальної вартості. Офіційна пропозиція про обмін паперів була зроблена 24 лютого 2012 р. Банкам, страховим компаніям, пенсійним фондам і роздрібним інвесторам, яким належить близько 206 млрд євро грецького боргу, пропонується замість старих облігацій отримати нові з термінами обігу від 11 до 30 років і середньозваженою ставкою купона 3,65% (ставка наростатиме з первинних 2% до 4,3%).
За кожних 100 євро старих паперів інвестори отримають нові облігації номіналом 31,5 євро плюс короткострокові папери Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) номіналом 15 євро (таким чином буде реалізовано скорочення основного боргу на 53,5%). Грецький уряд встановив, що буде зобов'язаний виконати обмін тільки після досягнення 90-процентного рівня участі інвесторів. Якщо ж до обміну буде пред'явлено від 75% до 90% паперів, Греція ухвалить рішення, виходячи з консультацій з єврозоною і Міжнародним валютним фондом (МВФ).
Відзначимо, 1 березня ц.р. Міжнародна асоціація по свопах і деривативах (ISDA) постановила, що обмін грецьких держоблігацій, що належать приватному сектору, не являє собою "кредитну подію" і не є підставою для активації так званих кредитних дефолтних свопів (CDS) - позабіржових контрактів, які страхують власників облігацій від дефолту третьої сторони.
Комітет ISDA, зокрема, вирішував, чи є застереження про колективні дії (collective action clause), ухвалене грецьким парламентом щодо обміну держоблігацій, підставою для визнання кредитної події такою, що відбулася. Якщо кредитна подія визнається, повинні бути виконані зобов'язання по CDS.
Однак це не зупинило міжнародне рейтингове агентство Moody's, яке 3 березня оголосило про зниження рейтингу Греції з Ca до C. Відповідно до класифікації Moody's, боргові зобов'язання з рейтингом C є облігаціями з найнижчим рейтингом і знаходяться в стані дефолту.
Варто також відзначити, що 28 лютого ц.р. міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило кредитний рейтинг Греції до SD (вибірковий дефолт). Дане рішення було викликане введенням в угоду про реструктуризацію грецького боргу низки положень про колективну дію (collective action clause), які, на думку агентства, зроблять реструктуризацію боргу проблемної і зменшать можливості приватних інвесторів впливати на хід реструктуризації і переговорів. На думку експертів, добровільний обмін грецьких облігацій фактично перетворюється на примусовий.
Інше рейтингове агентство Fitch відразу ж після схвалення міністрами фінансів єврозони допомоги Греції, 22 лютого ц.р., знизило довгостроковий кредитний рейтинг країни з CCC до C. Більш того, Fitch заявило, що обмін держпаперів Греції, що належать приватному сектору, у разі його завершення буде підставою для визнання дефолту країни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас