Безповоротний ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безповоротний ПДВ

Казна та Політика
776
Затримка з відшкодуванням ПДВ все ще використовується державою для збільшення доходів казни, і схвалення Податкового кодексу ситуацію не покращило. Практика затримки відшкодування ПДВ позбавляє підприємства вкрай необхідних обігових коштів. Брак фінансових ресурсів ставить під загрозу виконання зобов'язань перед замовниками з боку українських компаній. Так експортери ризикують втратити довіру замовників, а разом з нею - ринки збуту своєї продукції. А місце українських виробників на зовнішніх ринках може зайняти продукція іноземних виробників.
"Несвоєчасне відшкодування ПДВ - це, по суті, безвідсоткове кредитування платником податків держави. Це негативно відбивається на всіх складових розвитку бізнесу, присутності на ринках, конкурентоспроможності і формує додатковий фіскальний тиск на суб'єкти економіки, на бізнес", - заявив під час круглого столу "Практика неповернення ПДВ: причини, наслідки, шляхи вирішення проблеми" глава Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолій Кінах. За його словами, відшкодовувати ПДВ автоматично можуть 300 найбільших платників податків, тоді як тисячі підприємств-експортерів бідують. Позбавлені коштів підприємства не можуть впровадити нові технології, реалізувати інвестиційні програми. Руйнуються виробничі плани, створені під нереалізовані замовлення, простоює обладнання.
Підприємці незадоволені тим, що нинішнє законодавство обмежує коло підприємств, у яких є право на автоматичне відшкодування ПДВ. За словами Кінаха, вимоги, згідно з якими середня зарплата на підприємствах, що претендують на автоматичне відшкодування, повинна бути не менше 2,5 мінімальної, а частка експорту становити не менше 40% продукції, абсолютно необґрунтовані. Щоб змінити ситуацію, що склалася, у вівторок, 6 березня, глава УСПП внесе пакет законодавчих ініціатив щодо вдосконалення Податкового кодексу, розроблений експертами близько 70 асоціацій та об'єднань бізнесу.
Великі підприємства продовжують кредитувати держбюджет мільярдами авансових платежів з податку на прибуток. Це дозволяє податківцям рапортувати про перевиконання планів зборів податків до держбюджету. "Компанії, які отримують ПДВ в автоматичному режимі, стикаються з тим, що податкова пропонує їм заплатити податок на прибуток наперед. З прибутку, який компанія ще не отримала. Так, компанії, що входять до Європейської Бізнес Асоціації, заплатили податок на прибуток на декілька місяців наперед", - говорить директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев'янко.
Практика неповернення ПДВ дуже згубно позначається на машинобудівній галузі. Так, Стахановському вагонобудівному заводу держава не відшкодувала приблизно 400 млн. грн. За словами представників заводу, це є основною причиною нестачі обігових коштів, що може привести до вимушеного простою підприємства та зменшення доходів 5600 працівників підприємства. Від затримки з повернення ПДВ постраждало також підприємство "Луганськтепловоз". Дефіцит оборотних коштів утруднював процес поставок локомотивів за виробничими замовленнями. Зривався графік виготовлення магістральних тепловозів для Росії, приміського моторвагонного складу для України.
Представник миколаївської компанії "Возко", найбільшого в Україні виробника шкірсировини, Андрій Шевченко повідомив, що через проблеми з відшкодуванням ПДВ компанії довелося скоротити обсяги експорту. За його словами, сума, яку заборгувала держава з ПДВ, порівнянна з фондом заробітної плати підприємства за 8 місяців. З проблемами при поверненні заборгованості з ПДВ зіткнулося і орієнтоване на експорт підприємство "Запоріжкран".
Провідний економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін виділив декілька груп підприємств, які найбільше страждають через затримки з відшкодуванням ПДВ. "Це підприємства, які не можуть лобіювати свої інтереси. Ті, які не належать до потужних бізнес-груп, не перебувають у впливових бізнес-асоціаціях, не є великими компаніями або власністю іноземних інвесторів", - говорить експерт.
На думку експерта, держава зобов'язана змінити ситуацію, інакше експортноорієнтовані підприємства стануть обмежувачем зростання економіки, негативно вплинуть на фінансово-економічні показники розвитку країни, в першу чергу - на ВВП і рівень життя населення.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас