Кабмін готується до гіперінфляції в 2013 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін готується до гіперінфляції в 2013 році?

Казна та Політика
2869
Кадрові перестановки в українському Кабміні відвернули увагу від доволі знакових подій в економіці країни, які можуть мати набагато більш серйозні наслідки, ніж переміщення міністрів з посади на посаду.
22 лютого агентство "Bloomberg" повідомило про те, що за ризиком суверенного дефолту серед країн Європи Україна віддає "пальму першості" тільки Греції. "Уряд України продовжує переговори з МВФ про фінансову допомогу, а також з Росією про зниження вартості газу - дискусії на відповідну тему вже двічі з 2006 року приводили до переривання транзиту вуглеводнів до Європи. Ці чинники посилили побоювання інвесторів щодо того, чи зможе Україна в цьому році впоратися з боргом у $11,9 млрд. Серед тих країн, за якими спостерігає "Bloomberg", для України найбільш вірогідний дефолт (за винятком, зрозуміло, Греції)", - вважає Bloomberg.
У цей же день, менш ніж за добу до звільнення з поста глави Мінфіну Валерій Хорошковський підкреслив, що інформація про можливий дефолт України не відповідає дійсності. "Я хочу офіційно спростувати подібного роду інсинуації, бо насправді на сьогодні ми взагалі не бачимо проблем, навіть якщо у нас не буде відновлено співпрацю з МВФ, з погашенням зовнішнього боргу", - сказав Хорошковський.
Наступного дня Прем'єр-міністр України Микола Азаров, виступаючи перед журналістами під час робочої поїздки по Житомирській області, заявив: "В Україні не буде ніякого дефолту. Спокійно працюйте. В Україні не буде ніяких дефолтів. Не думайте. Це в уряду повинна голова боліти і в Національного банку".
Така рідкісна одностайність в Кабміні не може не насторожувати. Особливо якщо врахувати, що 22-23 лютого були оприлюднені два документи, які свідчать якщо не про високий ризик суверенного дефолту, то про підготовку уряду до роботи в умовах девальвації гривні та гіперінфляції.
Так, газета "Известия" надала лист представництва МВФ в Україні, звернений до керівництва українського Кабміну з рекомендацією забезпечити "більш гнучкий обмінний курс", що в існуючих умовах означає обвал курсу гривні. А інтернет-видання "Хвиля" опублікувало наказ Міністерства фінансів України від 25 січня 2012 р., з назви якого чітко видно, в яких умовах доведеться працювати країні в 2013 році. Документ з гучною і недвозначною назвою "Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 105 "Фінансова звітність в умовах гіперінфляції" набирає чинності з 1 січня 2013 року і регламентує ведення бухгалтерського обліку в державному секторі" в умовах досягнення значення кумулятивного приросту інфляції 90% і більше".
Нагадаю, що зараз курс гривні штучно стримується за рахунок золотовалютного резерву НБУ. За грудень минулого року цей резерв скоротився на $0,614 млрд, або на 1,9%, - до $31,795 млрд. Темпи зменшення ЗВР у другій половині 2011 року вражають. У серпні 2011 р. ЗВР України дорівнювали $38,205 млрд, а вже в грудні - зменшилися до $31,795 млрд. Скорочення - $6,410 млрд. Для порівняння: ЗВР України в серпні 2008-го дорівнювали $ 38,046 млрд, а в грудні 2008-го - $31,543 млрд. Скорочення - $6,503 млрд. Тобто в 2011 році темпи зменшення ЗВР... повернулися на рівень 2008 року! Спочатку 2012 року ця тенденція продовжилася. У січні 2012 року українці купили в банках на $557 млн. більше валюти, ніж продали. ЗВР НБУ скоротилися до $31,364 млрд.
Виходить, влада працює виключно на вибори, штучно стримуючи валютообмінний курс до проведення парламентських виборів. Після них курс гривні може бути "відпущений у вільне плавання". Фактично, буде означати повернення країни в 90-ті роки, яка так само функціонувала при гіперінфляції.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас