Економіст: Україна повільно рухається до дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст: Україна повільно рухається до дефолту

7372
Все з того, що Україна має на даний момент, веде саме до дефолту. Про це розповів економіст інвестгрупи "Арт Капітал" Олег Іванець.
"Суспільство злякалося повідомлення Bloomberg, тому що для цього є передумови. У нас негативний торговельний баланс, тануть золотовалютні резерви НБУ, і якихось перспектив поліпшення ситуації ми не бачимо", - говорить він.
Експерт вважає, що зараз для України складається дуже негативна ситуація, тому що, з одного боку, країна "воює" з Росією, а з іншого - не може домовитися з МВФ про виділення чергового траншу.
"Україна постійно метається між Росією і Європою. Обидві сторони висувають нам якісь вимоги, які ми не поспішаємо виконувати. І цим ми самі підштовхуємо себе до дефолту: золотовалютні резерви знижуються, торговельний баланс негативний і перспектив у країни ніяких, тому що грошей брати нізвідки", - підкреслює він і додає: "Базовий прогноз нашої компанії - що кризи або дефолту не буде. Але з того, що ми має на даний момент, все веде саме до дефолту".
Хоча, на думку економіста, вихід з цієї негативної ситуації дуже простий: Україні треба нарешті визначитися з вектором інтеграції і зробити все необхідне для отримання траншу МВФ.
"Для того щоб отримати гроші МВФ, Україні треба небагато - підвищити тарифи на газ для населення. І це логічне вимога, тому що ці тарифи вже навіть нижче вартості газу українського видобутку, не кажучи вже про імпортний. Але з політичної точки зору це неприємне рішення, і за півроку до виборів ніхто не хоче його приймати. Але якщо подивитися об'єктивно, то дефолт України і девальвація нацвалюти до 12 гривень за долар або здача ГТС Росії - це набагато більш непопулярні і негативні рішення", - зазначає Олег Іванець.
Нагадаємо, як вважає агентство Bloomberg, спроби України домогтися зниження ціни на імпортований російський природний газ замість дотримання умов надання чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду стурбували інвесторів. Ризик дефолту держави зріс вище аналогічного показника Аргентини вперше за два роки.
У той же час прем'єр-міністр Микола Азаров офіційно спростував інформацію про те, що в Україні може відбутися дефолт.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас