Світовий банк прогнозує Китаю масштабну кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк прогнозує Китаю масштабну кризу

Казна та Політика
1076
У КНР почнеться масштабна криза, якщо уряд не почне економічні реформи, спрямовані, в тому числі, на зниження частки держави в економіці. Як пише The Wall Street Journal, такі висновки містяться в доповіді "Китай до 2030 року", підготовленій Світовим банком і урядовими експертами КНР.
Згідно з доповіддю, роль уряду в регулюванні китайської економіки значно зросла за останні десять років. Розробники документа відзначають, що благополуччя економіки КНР багато в чому залежить від зростання ВВП. Якщо його темпи сповільняться, криза вразить все господарське життя країни. У той же час, участь держави позначається на економічному зростанні негативно.
На думку авторів доповіді, бюрократія управляє держпідприємствами вкрай неефективно. Експерти закликали уряд Китаю стимулювати конкуренцію і підприємництво, а також переводити держпідприємства у приватну власність.
Згідно з прогнозами уряду Китаю, в 2012 році зростання ВВП складе вісім відсотків, а з 2013 по 2016 рік сповільниться до 6,6 відсотка. До цього протягом тридцяти років китайська економіка зростала на десять відсотків на рік.
У листопаді 2011 року промислове виробництво в Китаї скоротилося вперше за останні три роки. Це пояснюється як борговою кризою в Європі, яка зменшила попит на китайські товари, так і скороченням внутрішнього споживання через жорсткість монетарної політики в КНР. За підсумками третього кварталу 2011 року зростання ВВП в річному вирахуванні склало 9,1 відсотка, що стало найгіршим показником за останні два роки.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас