Покупці дорогих машин можуть піти на чорний ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Покупці дорогих машин можуть піти на чорний ринок

4360
Автосалони зобов'язали звітувати Мінфіну про клієнтів, які купили машину від 150 000 гривень. Юристи кажуть: люди можуть перейти на чорний ринок, а держава в підсумку недоотримає податки.
Покупці автомобілів за ціною від 150 000 гривень (наприклад, "Тойота Королла" або "Хюндай Туксон", і, звичайно, круті "Бентлі", "Феррарі" тощо) потрапили під контроль органів, що ведуть боротьбу з відмиванням "брудних" грошей - це Держслужба фінансового моніторингу при Мінфіні. Нагадаємо: в Україні з 2002 року діє закон про протидію відмиванню коштів, одержаних незаконним шляхом, за яким про всі проплати понад 150 000 гривень банки повинні подавати відомості до Мінфіну. Тепер це ж зобов'язали робити і автосалони.
Звідки гроші
З лютого 2012 року, як роз'яснив нам гендиректор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, всі автосалони, які продають автомобілі вартістю понад 150 000 гривень, зобов'язані стати на облік як суб'єкти фінансового моніторингу, брати у клієнтів при продажу авто паспортні дані і з'ясовувати (хоча б формально, попросивши покупця вказати походження грошей. - Авт.), звідки гроші на покупку. "Ми за те, щоб боротися з "брудними" грошима, але при чому тут автосалони, про них навіть у законі не сказано, адже продавці не беруть ні готівку, ні безготівкові платежі, всі проплати йдуть через банки, нехай вони і звітують, - дивується Назаренко. - А якщо, наприклад, машина за 150 000 гривень продається в кредит, клієнт вніс готівкою лише 30 000, треба повідомляти про таку операцію чи ні? Насправді гроші відмиваються не тут, а на автобазарах, там продають "Феррарі" за ціною "Жигулів" і не платять податки". З цим згодні і в салонах. "У нас всі проплати тільки через банк", - сказали нам в одному з них.
"Фас" для податкової
У Мінфіні стверджують, що все законно, автосалони - це "структури, які проводять фіноперації з товарами", про які сказано в законі, тому повинні звітувати. А вже держслужба фінмоніторингу, проаналізувавши дані продажів, доручить, наприклад, податковій з'ясувати, звідки у громадянина гроші на дорогий автомобіль і чи сплатив він з них податки. У прес-службі ДПСУ нам підтвердили, що Мінфін може дати таке доручення, і такий контроль дійсно допоможе виявити тих, хто працює в тіні, не платить податки, а потім намагається витратити неправедно зароблені гроші.
На думку юриста Василя Мірошниченка, це рішення Мінфіну - "типовий приклад зловживання правильною ідеєю". "Влада перестаралася, намагаючись змусити ще і продавців автомобілів "стукати" на покупців, - говорить Мірошниченко. - Так, податкова має право, отримавши інформацію про дорогу покупку, наприклад, автомобіль, викликати його власника і попросити пояснити джерело доходів. Але якщо це стане масовим, люди будуть боятися йти в автосалони, підуть на чорний ринок, і держава в результаті недоотримає податки".
З маленькою зарплатою підуть на авторинок
Думки пересічних громадян розділилися. Так, наприклад, киянин Олександр Панчев вважає, що чесній людині нічого боятися перевірки податкової: "Влада намагається поставити заслін великим хабарникам, яким стане складніше засвітити нечесні гроші, а більшість громадян купують автомобілі дорожчі 150 000 гривень в кредит, тому до них питань бути не повинно. Звичайно, неприємно витрачати час і нерви на можливий похід у податкову, але на заході такий контроль - звичайна практика, тому там і податки платять чесно". Львів'янин Володимир М'яківшев, навпаки, проти: "У мене легальні доходи - 1000 гривень на місяць, працюю охоронцем. Зате здаю за 4000 гривень квартиру, з яких 15% податку не плачу принципово. І ще підробляю приватним візництвом. Думаю купувати новий автомобіль, за яким тепер піду на авторинок, а не в салон, щоб не світитися перед податковою".
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас