ЗМІ: Місцевій владі неофіційно заборонили платити за рішеннями судів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Місцевій владі неофіційно заборонили платити за рішеннями судів

Казна та Політика
794
Міністерство соціальної політики розіслало в обласні управління праці та соціального захисту населення для подальшої передачі главам районних та міських управлінь соцзахисту неофіційну інструкцію з вимогою не виконувати жодні рішення судів щодо виплат компенсацій. Про це повідомляє ЛІГАБізнесІнформ з посиланням на джерело з адміністрації однієї зі східних областей, яке передало виданню документ.
Оскільки інструкція носить неофіційний характер, підписів і печаток на ній немає. Всі нюанси поведінки чиновників оголошуються усно при передачі копії документа від начальників підлеглим, пише видання.
Цим документом негласно заборонені будь-які виплати компенсацій за рішеннями судів. Даються прямі інструкції з поведінки фондів соцзахисту при зіткненні з рішеннями судів на користь громадян. Крім іншого, в документі сказано: "За рішеннями судів на користь громадян, за якими ще не здійснювалися виплати, - з сьогоднішнього дня не допустити жодних виплат... За рішеннями судів на користь громадян, яким ще не здійснювалися виплати, - необхідно протягом місяця відновити апеляційні процедури".
У тезах йдеться, що в разі закінчення строку апеляції необхідно вказувати на нововиявлені обставини. Як зазначило джерело, під такими обставинами маються на увазі два рішення Конституційного суду - від 26 грудня 2011 р. і 25 січня 2012 р. У першому сказано, що Кабінет міністрів може визначати розмір соціальних виплат залежно від стану державних фінансів, тобто в ручному режимі знімати належні різним категоріям громадян надбавки до соцвиплат та пенсій. У другому суд фактично підтвердив своє рішення від 26 грудня щодо запиту Пенсійного фонду України.
На думку провідного експерта Центру Разумкова, екс-заступника міністра праці та соцполітики Павла Розенка, скандальні тези, що нібито розсилаються по регіонах, пов'язані з тим, що державі не вистачає ресурсів для виконання всіх соціальних зобов'язань, зафіксованих у бюджеті на 2012 рік, уряд переходить на режим жорсткої економії.
"Що стосується справ, що знаходяться на розгляді в судах, то уряд має право координувати діяльність своїх органів з відстоювання своєї позиції. Інша справа - рішення, які вже ухвалені і вступили в законну силу. Спроби ігнорувати такі рішення - ненормальна практика для держави, яка декларує верховенство права. Рішення, що набрали законної сили, мають виконуватися. Складається дуже дивна ситуація: коли рішення виносяться на користь держави, вони підлягають моментальному виконанню - виконавча служба опечатує квартири боржників, їхнє майно. А коли рішення виносяться не на користь держави, починаються спроби їх ігнорування. Це політика подвійних стандартів", - зазначив експерт.
Минулого тижня Міністерство фінансів повідомило про те, що в Україні налічується майже 18 мільйонів пільговиків, розбитих на 380 категорій. "Треба враховувати, що держава не може одночасно виплатити всі соціальні пільги, передбачені законами, багато з яких залишилися у спадок і є застарілими та популістськими. Межі платоспроможності держави, її бюджет і Пенсійний фонд, тим більше під час світової економічної кризи, вкрай обмежені", - було сказано в повідомленні.
Нагадаємо, що невиконання рішень судів про виплати компенсацій і належних за законом надбавок торік призвели до широкомасштабних акцій протесту чорнобильців і афганців.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас