У дітей турботливих батьків краще розвинений мозок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У дітей турботливих батьків краще розвинений мозок

80
У дітей дошкільного віку, які мають турботливих і люблячих матерів, краще розвинений гіпокамп - ділянка кори головного мозку, що відповідає за пам'ять, здібності до навчання і стійкість до стресів.
До таких висновків прийшли співробітники медичного факультету Університету Вашингтона в Сент-Луїсі, штат Міссурі, пише сайт HealthDay News з посиланням на мережеве видання Тhe Proceedings of the National Academy of Sciences.
Професор психіатрії Джоан Лабі, керівник групи дослідників, зазначає, що ця робота - перша в історії спроба встановити зв'язок між материнською турботою та розвитком ключових ділянок кори головного мозку дитини.
Лабі особливо підкреслює, що величезний вплив батьківської любові на інтелектуальний розвиток дитини, про який раніше було відомо на емпіричному рівні, відтепер є науковим фактом і вимагає кардинальних реформ в галузі охорони здоров'я.
Під час даного експерименту вчені помістили групу піддослідних дітей у віці від 3 до 6 років у стресову ситуацію: малюкам показали якийсь пакет в яскравій, привабливій упаковці, однак відкрити його можна було лише після того, як їхні матері, що знаходяться в тому ж приміщенні, заповнять цілу пачку бланків.
Дослідники спостерігали за тим, як діти і їхні батьки справилися з цією ситуацією, що імітує щоденні труднощі виховання: мати намагається виконувати необхідну роботу, а дитина вимагає негайно відгукнутися на її потреби.
Матері, які вміють підтримувати дітей і вселяти в них впевненість, допомагали своїм нащадкам тримати емоції при собі і контролювати імпульси - що розцінювалося дослідниками як "турбота і правильне виховання". Жінки, які ігнорували вимоги дитини, потрапляли в категорію "поганих матерів".
Через кілька років вчені просканували мозок цих дітей, які нині перебувають у віці від 7 до 10 років, і з'ясували: у тих, чиї матері проявляли турботу і увагу, розмір гіпокампу був на 10% більшим, ніж у їхніх менш везучих однолітків.
Дослідники стверджують, що позитивний вплив на розвиток мозку дитини здатні чинити не тільки матері, але також татусі, дідусі, бабусі та інші члени сім'ї. Вони відзначають, що, заради чистоти експерименту, в числі піддослідних дітей не було тих, хто страждає від депресії та інших проблем психіки.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас