Економіка відмінно спрацювала — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка відмінно спрацювала

Казна та Політика
1361
Оперативна оцінка зростання реального ВВП України в 2011 році, опублікована Держстатом, виявилася обнадійливою - 5,2%. Вона повністю співпала з очікуваннями уряду і виявилася трохи вищою від оцінки Нацбанку (близько 5%). Номінальний ВВП склав 1,31 трлн грн, показавши зростання на 20,1% до рівня 2010 року (1,09 трлн грн). До таких результатів призвело повільне гальмування економічного зростання - в IV кварталі економіка зросла до аналогічного кварталу 2010 року на 4,6%, тоді як в III кварталі цей показник становив 6,6%.
Позитивними залишаються і показники зростання в порівнянні з попередніми кварталами з урахуванням сезонного фактора. У IV кварталі цей показник склав 0,6% - трохи вище, ніж в II кварталі (+0,5%). Істотно кращими були результати I і III кварталів - 2,9% і 2,2% відповідно. "Зафіксоване за підсумками року зростання ВВП дивує, оскільки і промисловість, і сектор послуг демонстрували спад, - відзначає аналітик ІК Concorde Capital Віталій Ваврищук. - Можливо, в Держстаті враховують показники сільського господарства, що пояснює збереження темпів зростання економіки, однак це суперечить принципу розрахунків без урахування сезонних чинників". Експерт допускає, що при уточненні цих даних показник буде погіршений. "Збереження позитивних результатів дивує, оскільки країни зі схожою економікою, наприклад Литва, в IV кварталі показали спад. Можливо, через деякий час цей спад буде помітний і в Україні", - вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
Перевищення українською економікою задекларованого урядом у червні зростання в 4,7% у звичайній ситуації свідчило б про стабільні темпи її розвитку. Однак зараз більш важливим показником є різке гальмування економіки в кінці 2011 року. "Очікування експертів полягають в подальшому зниженні економічного зростання в I кварталі і стабілізації ситуації в II кварталі. Однак вже зараз з'являються побоювання, що очікувана стабілізація може відбутися набагато пізніше - в III або навіть в IV кварталі", - прогнозує Устенко.
Крім того, високі темпи економічного зростання в 2011 році створюють несприятливу базу порівняння: це означає, що зростання економіки в нинішньому році буде невеликим. "Враховуючи, що торішній показник був досягнутий завдяки рекордному врожаю, повторення якого в нинішньому році не передбачається, варто очікувати, що на тлі зниження результатів сільського господарства і невисоких темпів зростання в промисловості зростання ВВП за підсумками року буде близько 1,9%", - говорить Ваврищук. У Світовому банку прогнозують зростання української економіки в 2012 році на рівні 2,5%. І лише уряд знову декларує найвищі очікування - від 3,9% до 6%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас