МЗС ФРН: Ірану не вдасться залякати ЄС нафтовим ембарго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС ФРН: Ірану не вдасться залякати ЄС нафтовим ембарго

Енергетика
344
Глава МЗС ФРН Гідо Вестервелле заявив, що ЄС не дозволить Ірану "загнати себе в кут", припинивши поставки нафти, за яку європейські фірми вже заплатили, повідомляє радіо "Свобода".
Сьогодні Іран відклав голосування в парламенті з питання про ембарго, оскільки - за словами голови парламентської комісії з енергетики Емада Хоссеіні - відповідний законопроект не був підготовлений.
Загроза припинити поставки палива до Європи стала реакцією Тегерана на прийняте днями рішення ЄС заборонити з 1 липня імпорт іранської нафти і заморозити європейські активи Центробанку Ірану.
У неділю ж до Ірану прибули інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).
Голова делегації - заступник генерального директора МАГАТЕ Херман Накертс перед від'їздом з Відня висловив надію на те, що Тегеран проявить розуміння у зв'язку з занепокоєнням інспекторів можливих військових виміром ядерної іранської програми.
Нагадаємо, США, Ізраїль і країни Євросоюзу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить виключно мирний характер і направлена на забезпечення країни електроенергією.
21 листопада 2011 р. США, Великобританія і Канада оголосили про введення стосовно Ірану односторонніх санкцій, спрямованих проти енергетичного і фінансового секторів іранської економіки. При цьому влада Франції запропонувала ввести нові "безпрецедентні" санкції, у тому числі заморозити активи Центрального банку Ірану, а також призупинити закупівлю іранської нафти.
Причиною нових санкцій стала доповідь Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій йшлося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас