МВФ попередив Давос про ризик рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ попередив Давос про ризик рецесії

Казна та Політика
666
Напередодні форуму в Давосі провідні економічні організації підбивали підсумки та робили прогнози. До відома присутніх в Швейцарії політиків, банкірів і бізнесменів експерти довели невтішні дані: зростання світової економіки сповільнюється, а Європу можна порівняти з пороховою бочкою, яка готова рвонути в будь-який момент.
Січень виявився прогнозовано багатим на економічні доповіді: новий рік - традиційний рубіж для погляду як в минуле, так і в майбутнє. Цього разу збирали урожай похмурих прогнозів. За оцінкою ООН і Світового банку, ризик рецесії набагато серйозніший, ніж припускали ще кілька місяців тому.
Тенденцію підтвердив Міжнародний валютний фонд, який у вівторок випустив одразу три апдейт-документи (корекція опублікованих раніше даних) - "Огляд світової економіки", "Фінансовий моніторинг" і "Звіт про глобальну фінансову стабільність". Обсяги торгівлі та інвестицій падають, а новий удар по економіці призведе до її обвалу, свідчить МВФ.
Ще одну доповідь опублікувала Міжнародна організація праці. За її даними, триває криза зайнятості: у 2011 році безробітними в світі були 197 млн. осіб, або 6% робочої сили, що на 27 млн. перевищує докризовий рівень 2007 року. Цей показник до 2016 року має, за оцінкою МОП, змінюватися лише незначно: в 2012 році без робочих місць залишаться 200 млн. людей, надалі ситуація трохи покращиться. Однак якщо темпи економічного зростання, всупереч прогнозам, продовжать падіння, то до 2013 року кількість незайнятих досягне 209 млн. осіб.
Епіцентром нестабільності залишається єврозона. Недарма боргова криза в Європі - головна тема на Світовому економічному форумі в Давосі, де Росію представляють віце-прем'єр Ігор Шувалов і міністр економічного розвитку Ельвіра Набіулліна. Справжньою зіркою форуму стала канцлер Німеччини Ангела Меркель, від якої чекають рятівних рецептів.
Один з них з'явився в середу у пресі: Меркель дала інтерв'ю газетам Іспанії, Італії, Польщі, Великобританії, Франції та Німеччини. Він зводиться до того, що Європі необхідно перестати сподіватися на Берлін, ресурси якого не безмежні. "Є ледачі німці й працьовиті німці, німці лівого толку і німці-консерватори. Є ті, хто підтримує конкуренцію, і ті, хто хоче переділу. Німеччина так само різноманітна, як і решта Європи. Нам слід поховати старі стереотипи", - зробила ефектний ліричний відступ Меркель, додавши вже по суті: "Для нас немає сенсу обіцяти все більше і більше грошей без боротьби з причинами кризи".
Позиція "залізної канцлерін" здається непохитною, проте в Давосі можливість ще раз переговорити з нею перед наміченим на понеділок самітом ЄС є у глави МВФ Крістін Лагард. Ще раз - тому що Лагард щойно побувала в Берліні, де попередила світ (і вже не вперше) про те, що він знаходиться на краю нової Великої депресії. МВФ і Брюссель тиснуть на Німеччину, домагаючись подальшого збільшення європейського механізму фінансової стабільності, який повинен запрацювати в липні.
Як і Світовий банк, МВФ переглянув більш ранні прогнози на 2012 рік убік зниження. Так, Росії в цьому році він передбачив плюс 3,3% ВВП, тоді як у вересні обіцяв збереження темпів зростання на рівні минулого року (4,1%). У силі осінній прогноз залишився тільки для США: очікується, що американська економіка виросте, як і цього року, на 1,8%. Єврозоні до "апдейта" обіцяли зростання на 1,1%, тепер же заявлена рецесія на піввідсотка.
У результаті світова економіка збільшиться лише на 3,3%, а не на 4%. Іншими словами, її зростання сповільниться, адже в 2011 році воно склало 3,8%. "Відновлення було слабким, а тепер воно під загрозою стагнації, - вважає головний економіст МВФ Олів'є Бланшар. - Але є ще більша небезпека - ризик поглиблення європейської кризи. У цьому випадку світ може зануритися в нову рецесію".
Локомотивами подальшого, хай і не такого швидкого, руху вперед виступлять Китай та Індія, хоча їх прогнозовані показники теж зменшилися, в порівнянні вереснем - з 9 до 8,2% і з 7,5 до 7% відповідно. "Коли б ви не поїхали на Схід, атмосфера і настрій сильно відрізняються від Заходу", - вважає головний економіст банку Standard Chartered Bank Жерар Ліон, що прибув до Давосу з Азії.
У Давосі Азія - привід для оптимізму, проте досить стриманого. В опублікованому у вівторок дослідженні Інституту міжнародних фінансів наголошується, що приплив інвестицій в країни, що розвиваються, в 2011 році впав на 20%. Корінь зла слід шукати в Європі, куди банки повертають капітали через торішнє ускладнення правил для фінансового сектора.
Крім кризових тенденцій в Європі та сповільнення зростання в Азії темою, що жваво цікавила гостей Давосу, став сніг. "За останні 42 роки я ніколи не бачив стільки снігу в Давосі", - зізнався засновник СЕФ Клаус Шваб. Чи розгледить світова еліта крізь снігову пелену вирішення економічних проблем, можна буде судити по завершенні форуму наприкінці тижня.
За матеріалами:
ua-banker
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас