Іран може припинити постачання нафти в країни ЄС уже з наступного тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран може припинити постачання нафти в країни ЄС уже з наступного тижня

Енергетика
521
Іран може припинити постачання нафти в країни Європейського союзу (ЄС) вже з наступного тижня. Про це сьогодні повідомив заступник голови комітету з національної безпеки і зовнішньої політики Ірану Хуссейн Ібрагимі, передає Reuters. За його словами, відповідний законопроект буде обговорюватися в парламенті Ісламської Республіки Іран 29 січня ц.р. Ібрагимі також додав, що проект, швидше за все, буде схвалений.
Нагадаємо, 23 січня ц.р. ЄС схвалив новий пакет санкцій відносно Ірану, покликаний скоротити джерела фінансування ядерної програми Ісламської Республіки. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також належні до них фінансові та страхові операції. Крім того, заборона накладена на експорт до Ірану нафтохімічного устаткування, на передачу відповідних технологій, на інвестиції в іранські компанії нафтового сектора і на створення спільних підприємств. Відповідно до вжитих обмежувальних заходів, до 1 липня 2012 р. від санкцій звільняються сторони чинних угод з Іраном.
Іран є другим серед членів Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) після Саудівської Аравії. У 2010 р. Іран перебував на третьому місці в світі за обсягами експорту нафти після Саудівської Аравії і Росії. На частку країн Євросоюзу в даний час припадає близько 20% іранського експорту сирої нафти. Найбільшим же споживачем іранського "чорного золота" є Китай, який закуповує 20% нафти республіки. За інформацією ОПЕК, загальна вартість річного експорту іранської нафти становить 71,6 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас