В Мінфіні пояснили правила переходу на спрощену систему оподаткування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Мінфіні пояснили правила переходу на спрощену систему оподаткування

Казна та Політика
218
У Міністерстві фінансів написали роз'яснення платникам податків, які планують перейти на спрощену систему оподаткування протягом року.
Повідомили в прес-службі Міністерства фінансів.
З 1 січня 2012 року набрав чинності Закон України від 04.11.2011 №4014 VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності". У зв'язку з цим до Міністерства фінансів надходять запити про роз'яснення окремих положень цього закону.
Якщо підприємець вирішить перейти на спрощену систему оподаткування протягом року, то він повинен врахувати таке:
- Рішення про перехід на спрощену систему оподаткування може бути прийняте лише один раз протягом календарного року;
- Заяву про вибір спрощеної системи оподаткування потрібно подавати не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку того кварталу, з якого підприємець бажає стати платником єдиного податку.
Якщо ж підприємець тільки зареєструвався і має намір відразу стати платником єдиного податку, він може подати заяву про вибір спрощеної системи оподаткування до закінчення того місяця, в якому відбулася його державна реєстрація. У такому випадку, відповідно до пункту 299.6 Податкового кодексу України, свідоцтво платника єдиного податку йому повинні видати податкові органи відразу - в день отримання від нього такої заяви.
Необхідно звернути увагу і на те, що підприємці, які переходять на спрощену систему оподаткування із загальної, до заяви про вибір спрощеної системи оподаткування обов'язково додають розрахунок доходу за попередній календарний рік, здійснений за правилами, що діють для платників єдиного податку (тобто за минулий рік потрібно розрахувати такий показник, як "дохід платника єдиного податку"). При цьому, якщо в минулому році підприємець припинив діяльність (він знятий з державної реєстрації), а в цьому році знову зареєструвався і має намір стати платником єдиного податку, то він повинен показати всі доходи за минулий рік, у тому числі і від тієї діяльності, яку було припинено.
Форма розрахунку доходу за минулий рік затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 №1675.
Варто зауважити, що в загальному випадку свідоцтво платника єдиного податку видають протягом 10 календарних днів після отримання заяви від підприємця.
Необхідно пам'ятати й те, що оригінал такого свідоцтва необхідно ретельно зберігати і пред'являти контролюючим органам при перевірці. А ось копія його повинна бути на робочому місці найманого працівника підприємця.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас