Reuters передбачило, як може розвиватися газовий ринок Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Reuters передбачило, як може розвиватися газовий ринок Європи

Енергетика
397
Ціни на газ в Європі знизилися в останні місяці через теплу погоду і слабку економіку, але деякі банки передбачають скорочення пропозиції, оскільки Катар може переорієнтувати поставки зрідженого природного газу (СПГ) на Азію, де попит зростає.
Інші вважають, що якщо в Європі знову наступить рецесія, попит не буде зростати, а трубопровідні поставки з Росії компенсують зниження пропозиції СПГ.
Так, банк Societe Generale прогнозує, що споживання газу досягне рівня докризового 2008 року лише до 2018 року. Споживання газу в Європі, за даними банку, знизилося в 2011 році на рекордні 11%.
Поставки з Росії цього року на умовах "бери або плати" частково компенсують відтік СПГ з Європи в Азію, кажуть аналітики банку.
На думку Bernstein Research, у зв'язку з теплою зимою споживання газу в Європі знизилося на 10% у четвертому кварталі 2011 року, але це тимчасове явище, яке приховує брак пропозиції на ринку.
У Європі не буде дефіциту газу, але ціни можуть підвищитися за рахунок відтоку СПГ в Азію, що піде на користь Росії та Норвегії, який поставляє газ по газопроводах, вважають аналітики BarCap. Це допоможе Газпрому і норвезькій Statoil зберегти умови довгострокових контрактів на поставку.
"Ми очікуємо, що форвардна крива газу у Великобританії буде на 8-10 відсотків вище поточного рівня", - сказав Reuters аналітик банку Тревор Сікорський.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас