Обсяг держборгу Великобританії перевищив 1 трлн фунтів стерлінгів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг держборгу Великобританії перевищив 1 трлн фунтів стерлінгів

Казна та Політика
310
Обсяг чистого державного боргу Великобританії за підсумками грудня 2011 р. склав 1 трлн 3,9 млрд фунтів стерлінгів. Про це повідомляється в опублікованому сьогодні повідомленні Національної служби статистики країни. Таким чином, цей показник вперше в історії перевищив планку в 1 трлн фунтів стерлінгів.
У звіті також повідомляється, що рівень боргу еквівалентний 64,2% валового внутрішнього продукту (ВВП) Великої Британії. Фахівці служби очікують, що в січні 2012 р. показник знизиться, проте в лютому знову продемонструє підйом.
Крім того, служба статистики повідомила, що рівень дефіциту бюджету за підсумками грудня 2011 р. складе 10,8 млрд фунтів стерлінгів. Чистий обсяг позик за минулий місяць склав 13,7 млрд фунтів стерлінгів. Зазначимо, що цей показник виявився нижчим від прогнозів, а також знизився в порівнянні з груднем 2010 р. (тоді він становив 15,9 млрд фунтів стерлінгів).
Зазначимо, як повідомлялося в грудні, Великобританія може втратити вищий кредитний рейтинг за версією Fitch. Агентство заявило, що країна майже повністю вичерпала всі свої ресурси, щоб пережити нові економічні труднощі і зберегти при цьому оцінку AAA. Попередження прозвучало відразу після осінньої заяви міністра фінансів Джорджа Осборна, який пообіцяв країні жорсткі заходи економії аж до 2015 року.
"Якщо не вжити додаткових заходів, то, з урахуванням здатності фінансового сектора Великобританії протистояти економічним і фінансовим ударам за рахунок збільшення держборгу, зберегти рейтинг ААА буде досить складно", - відзначило Fitch.
Британія перетворюється на країну з найбільшим держборгом серед держав з вищим рейтингом, за винятком США, попередило агентство.
Зазначимо, Осборн наголосив, що, згідно з новими прогнозами, економіка країни уникне рецесії на відміну від економіки єврозони, куди Великобританія не входить і входити не планує.
Щодо держзапозичень Осборн повідомив, що в найближчі 4 роки державі доведеться позичити на ринку на 112 млрд фунтів стерлінгів (130 млрд євро) більше, ніж планувалося раніше, однак при цьому витрати з обслуговування боргу виявляться менше на 22 млрд фунтів стерлінгів (25,6 млрд євро) завдяки низьким процентним ставкам.
Експерти вважають, що зниження рейтингу Великобританії найближчим часом чекати не варто. "Такий ризик існує лише в разі подальших шоків для економіки. Поки ж мова йде скоріше про те, що у країни відносно слабкий рейтинг", - вважає економіст IHS Global Insight Говард Арчер.
У свою чергу, наприкінці минулого року міжнародне рейтингове агентство Moody's у своєму звіті назвало прогноз щодо кредитного рейтингу Великобританії "стабільним". На даний момент Великобританії присвоєно найвищий кредитний рейтинг Ааа. Агентство відзначає, що "дана оцінка базується на припущенні, що уряд Великобританії буде і далі продовжувати розпочату ним програму консолідації бюджету".
У той же час, відзначають автори звіту, "будь-яке додаткове погіршення економічних перспектив або ж необхідність надання допомоги банківській системі країни може негативно позначитися на зусиллях уряду з консолідації бюджету".
"Таким чином, - йдеться у звіті - кредитний рейтинг Великобританії багато в чому залежатиме від подальшого розвитку ситуації з борговою кризою в Європі, незважаючи на те, що Великобританія не є членом Єврозони".
Нагадаємо, наприкінці листопада 2011 р. уряд Великобританії знизив прогноз економічного зростання в 2011 р. і 2012 р. до 0,9% і 0,7%, відповідно. Згідно з прогнозом, в 2011 р. британська економіка зросте на 0,9% проти колишньої оцінки в 1,7% зростання, представленої в березні 2011 р. У 2012 р. економіка Об’єднаного Королівства загальмується до 0,7% (березнева оцінка - 2, 5%).
Раніше, 16 листопада 2011 р., Банк Англії скоротив прогноз зростання економіки Великобританії і тепер чекає, що зростання не перевищить 1% в 2011-2012 рр. Це випливає з квартального звіту Банку Англії з інфляції (Quarterly Inflation Report). У серпні 2011 р. центробанк прогнозував зростання ВВП Великобританії приблизно на 1,7% в 2011 р. і на 2% - в 2012 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас