Експерт: Для зниження корупції потрібно декларувати видатки чиновників, а не доходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Для зниження корупції потрібно декларувати видатки чиновників, а не доходи

Казна та Політика
463
Збільшення кількості чиновників, які зобов'язані публічно декларувати свої доходи, не вплине на рівень корупції в Україні.
Про це в коментарі УНН повідомив провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.
"За інформацією щодо доходів чиновників не можна визначити картину їх справжнього життя. Сьогодні є законодавчі можливості приховувати свої доходи. Набагато цікавіше було б знати, наскільки витрати чиновника відповідають рівню його задекларованих доходів. Але Україна ще не доросла до такого рівня відкритості влади, щоб вимагати від чиновників декларувати не тільки свої доходи, але й свої витрати. Тому без декларування чиновниками своїх витрат, декларування доходів чиновників фактично виглядає як формальність", - сказав він.
Експерт нагадав, що і раніше державні службовці різних рівнів були зобов'язані декларувати свої доходи, а чиновники вищого рівня повинні були ще і декларації про свої доходи оприлюднити публічно.
"Такий механізм вже існує в Україні близько 10 років. Але чи можемо ми сказати, що за цей період в Україні рівень корупції знизився? Очевидно, що ні. І якщо говорити, що таким декларуванням Україна бореться з корупцією, то очевидно, що ні", - зазначив Розенко.
За його словами, збільшення кількості чиновників, зобов'язаних публічно декларувати свої доходи, є лише імітацією боротьби з корупцією та впровадження європейських стандартів.
"Боротьба з корупцією не залежить від декларування доходів чиновників. Вона залежить від того, наскільки у чиновника є можливість впливати на певні державні рішення, і наскільки відкрито, вільно і прозоро розподіляються бюджетні кошти, які проходять повз чиновника", - додав експерт.
Нагадаємо, за новим законодавством, 1 млн 300 тис. держслужбовців зобов'язані будуть оприлюднювати власні декларації про доходи.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас