США можуть знову зіткнутися з проблемою держборгу перед президентськими виборами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США можуть знову зіткнутися з проблемою держборгу перед президентськими виборами

Казна та Політика
398
Підвищений на 1,2 трлн дол борговий ліміт США може вичерпатися до листопадових виборів президента, що дає республіканцям додатковий арсенал проти Барака Обами в суперечках про держвидатки, повідомляє Reuters.
З урахуванням поточної динаміки дефіциту та оцінки запозичення, декілька аналітиків вважають, що США можуть знову впертися в боргову стелю до 6 листопада. Це змусить міністерство фінансів знову вдатися до гри з бухгалтерією, щоб уникнути немислимого: необхідності просити Конгрес ще раз підвищити ліміт перед кульмінацією президентських перегонів.
Оцінки того, коли США досягнуть боргового ліміту, різняться, але залишають Казначейству все менше простору для реагування на економічний шок від падіння доходів скарбниці і збільшення витрат на бюджетників на тлі уповільнення глобальної економіки через боргову кризу Європи.
"Якщо боргова стеля буде досягнута до виборів, наслідки можуть бути, як у ядерного вибуху", - сказав Ітан Сігал, який консультує інституційних інвесторів про політику Вашингтона.
Повторення суперечок про ліміт минулого літа, які привели США до грані дефолту і надихнули агентство Standard & Poor's позбавити найбільшу економіку світу найвищого кредитного рейтингу, здатне обвалити ринки і змусити Обаму закликати до милосердя республіканців у Палаті представників, які завзято виступають за скорочення витрат.
Республіканці звинувачують Обаму в запійному витрачанні бюджетних грошей, але Білий дім пояснює, що інакше не можна було б запобігти новій Великій депресії після кризи 2007-09 рр.
"Є шанс, що ми уникнемо підвищення боргового ліміту до виборів", - сказав старший економіст Wrightson ICAP LLC Лу Крендал.
Угода про збільшення боргового ліміту минулого літа з самого спочатку розрахована на те, що грошей вистачить до кінця 2012 р. Але Обама так і не зміг реалізувати план загального підвищення ліміту на 2,4 трлн дол, так як двопартійний "суперкомітет" Конгресу не зміг узгодити програму скорочення видатків.
Через це стелю підвищили лише на 1,2 трлн дол, і прогноз досягнення ліміту зсувається на 2-3 місяці при поточних витратах.
У поточному фінансовому 2012 р., який почався 1 жовтня, дефіцит федерального бюджету складає в середньому 107,25 млрд дол. З таким темпом 1,1 трлн дол із обсягу підвищення на 1,2 трлн дол вичерпаються до кінця жовтня. А в листопаді Мінфін має погасити облігацій на 88 млрд дол і покрити високу відсоткову ставку.
Аналітик Goldman Sachs Алке Філіпс вважає, що Мінфін досягне нової боргової стелі 16,394 трлн дол до середини листопада. Але динаміку доходів держави складно передбачити, зазначив експерт.
Відзначимо, 13 січня повідомлялося, що Барак Обмама має намір найближчим часом звернутися до конгресу з офіційним проханням про чергове підвищення стелі держборгу на 1,2 трлн дол. Тоді повідомлялося, що конгрес підтримає ініціативу Президента, оскільки він діє відповідно до угоди, до якої демократи і республіканці прийшли в серпні 2011 р.
Нагадаємо також, що рейтингове агентство Fitch Ratings пригрозило знизити кредитний рейтинг Сполучених Штатів. Фахівців агентства засмутила нездатність членів комітету конгресу США дійти до єдиної думки щодо заходів зі скорочення дефіциту бюджету та державного боргу.
За даними Fitch, щоб протягом 10 років стабілізувати федеральний борг на рівні 90% від ВВП, уряду США необхідно буде скоротити дефіцит бюджету як мінімум на 3,5 трлн дол.
Зазначимо, що спеціальний комітет конгресу США повинен був представити стратегію скорочення бюджетного дефіциту щонайменше на 1,2 трлн дол не пізніше 23 листопада 2011 року. Він цього зробити не зміг, і з 2013 р. вступлять в силу автоматичні скорочення видатків на аналогічну суму відповідно до серпневих домовленостей в конгресі.
22 листопада спеціальний комітет конгресу США, що порівну складається з демократів і республіканців і нараховує всього 12 членів, оголосив про нездатність узгодити 10-річний план скорочення бюджетних видатків на 1,2 трлн дол.
Нагадаємо, Білий дім вже зіткнувся з проблемою ліміту держборгу минулого літа, коли конгрес США повинен був до 2 серпня ц.р. підвищити планку держборгу, яка на кінець 2011 р. становила 14,3 трлн дол, щоб Сполучені Штати могли уникнути дефолту за своїми борговими зобов'язаннями. Допустима межа запозичень була вичерпана Мінфіном США ще в травні ц.р. Цей план був узгоджений в останній момент Білим домом і лідерами обох партій в конгресі, а потім схвалений законодавцями і підписаний Президентом Бараком Обамою.
Документ дозволить скоротити дефіцит федерального бюджету мінімум на 2,1 трлн дол протягом 10 років. Одночасно він передбачає три раунди підвищення ліміту держзапозичень, так що в цілому планка держборгу буде піднята на 2,1-2,4 трлн дол.
В даний час США відчувають серйозні фінансові труднощі через проблеми з великим розміром державного боргу і зростання бюджетного дефіциту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас