Негазова відповідь Києва Москві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Негазова відповідь Києва Москві

Енергетика
2982
У Києві президент України Віктор Янукович та в.о. президента Молдови Маріан Лупу обговорили питання придністровського врегулювання, - пишуть Світлана Гамова і Тетяна Івженко в російській Независимой газете.
За інформацією НГ, в рамках цієї тематики розмова йшла і про перетворення миротворчої операції на Дністрі, що проводиться під егідою Росії, в громадянську місію під міжнародним мандатом. Фактично мова йде про виведення російських МС з Придністров'я, на чому останнім часом особливо наполягає Кишинів. Вчора ж глава МЗС РФ Сергій Лавров відкинув спроби згорнути миротворчу операцію в регіоні.
Те, що Лупу поїхав до Києва саме зараз, коли в Молдові наростає хвиля протестів проти російської миротворчої місії в Придністров'ї, а в України напруження в відносинах з Росією фактично досягло критичної точки, - не випадковість. Глави держав-сусідів, а також партнери по майже забутому об'єднанню ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова) домовилися звірити годинники, що давно показують не московський час (Київ і Кишинів відстають на 120 хвилин). Хоча заздалегідь було повідомлено, що президенти обговорять широке коло питань - від торгівлі та енергетичної безпеки до взаємодії в зоні придністровського конфлікту, експертам як у Києві, так і в Кишиневі було зрозуміло: головна тема - відносини з Росією. І можлива взаємодія на цій, ще недавно - стратегічній лінії.
Керівник Центру імені Бейца при Німецькій раді із зовнішньої політики Олександр Рар зазначив: "Україна може натиснути на Росію в процесі врегулювання придністровського конфлікту. І тим самим продемонструвати Євросоюзу свою прихильність європейському курсу, а Москві - що у неї є невикористані можливості на Заході. Така тактика характерна для української політики". Експерт пояснив: "Між Росією і Україною сьогодні натягнуті відносини. Хоча ще рік тому вони були хорошими, навіть дружніми. Але нині - глухий кут. Тому що жодна зі сторін не хоче йти на поступки.
Росія вимагає від України білоруського варіанту. Україна буде намагатися цього не допустити і не віддати ГТС (газотранспортну систему. - НГ). Росія погрожує Південним потоком. Київ буде доводити, що у нього є підтримка на Заході. У цій ситуації може бути використане молдавське питання. Але що стосується Росії, то невідомо, як вона себе поведе. Зовнішня політика при Медведєві була його ігровим майданчиком. Він курирував її в цілому і придністровський напрям зокрема. Але як буде при Путіні, поки не ясно. Принаймні в його передвиборчій програмі, в тій частині, що я бачив, все зводиться до внутрішньої політики. Проте для Путіна головною залишиться ідея реінтеграції на пострадянському просторі. Вона для нього важливіша, ніж думка ЄС. У зв'язку з цим не думаю, що він так просто випустить з-під контролю ситуацію в Молдові".
На думку директора кишинівського Інституту європейських досліджень Віорела Чиботару, хвиля протестів, спрямованих на виведення російських миротворців з Придністров'я, а саме цю мету переслідують пропозиції згорнути військову миротворчу місію в регіоні і замінити її цивільною або хоча б поліцейською, але європейською, буде наростати. У вівторок, за словами Чиботару, подібну акцію провели представники НУО правого (власне, Молдова) і лівого (Придністров'я) берегів Дністра. Політолог звернув увагу НГ на цей момент - раніше ніяких спільних акцій сторони не проводили. За його словами, це говорить про початок процесів у придністровському суспільстві, "з якими повинен буде рахуватися і Євген Шевчук (новий президент Придністров'я. - НГ), який поки що робить заяви, які підтверджують позицію Москви". Але це, на переконання молдовського експерта, тимчасово. Чиботару зазначив, що зараз саме час для переформатування місії МС - змінилася ситуація в Придністров'ї, змінюється вона у зв'язку з виборами і в Росії, в Молдові після загибелі її громадянина від пострілу російського миротворця в зоні безпеки на Дністрі 1 січня зростає тиск на владу, а російське посольство в Кишиневі пікетується.
Вчора з цього приводу в Москві на прес-конференції висловився глава МЗС РФ Сергій Лавров. Він назвав блюзнірськими спроби деяких сторін використовувати інцидент 1 січня 2012 р. на молдавсько-придністровському кордоні для вирішення власних політичних завдань. Лавров нагадав, що 1 січня поточного року всупереч всім правилам, погодженим між Тирасполем, Кишиневом і Москвою, автомобіль, в якому були громадяни Молдови, двічі, не зупинившись, перетнув молдовсько-придністровський кордон, після чого російський миротворець зробив попереджувальний постріл у повітря, в результаті якого один з молодих чоловіків, які були в машині, отримав смертельне поранення. "Ми розслідуємо цей епізод через відповідні слідчі органи по лінії наших миротворців. На жаль, молдавська сторона відмовилася співпрацювати у повній мірі... Натомість намагаються політизувати питання", - сказав Лавров.
Тим часом український експерт з проблем придністровського врегулювання, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик так прокоментував НГ ситуацію навколо Придністров'я: "Позиція України незмінна: необхідно максимально забезпечити безпеку в регіоні. У Києві не відкидають, що в перспективі, після визначення статусу Придністров'я, формат миротворчої місії може бути змінений - за згодою всіх сторін. Але сьогодні про це рано говорити", - зазначив Кулик.
Директор Інституту української політики Костянтин Бондаренко сказав, що українська сторона все ж може використовувати в переговорах з Маріаном Лупу тему нового формату миротворчої місії - як дипломатичний козир у відносинах з Росією. "Саме зараз в українсько-російських газових переговорах з'явилися нові складнощі, пов'язані з непоступливістю, незговірливістю Москви. Вони висувають свої умови і вимоги - і, не чуючи наших аргументів, чекають виконання. У такій ситуації Україна може вдатися до різних форм дипломатичного тиску", - припустив експерт.
Однак один з українських чиновників, обізнаних з перебігом переговорів, запевнив НГ, що Київ не буде дратувати Москву. Але при цьому він нагадав, що на початку місяця, коли на тристоронньому миротворчому посту №9 загинув громадянин Молдови, український МЗС оприлюднив заяву, в якій було сказано: "Українська сторона підтверджує готовність взяти активну участь у дискусіях з питань демілітаризації регіону і відповідної трансформації нинішньої миротворчої операції на Дністрі в мирогарантійну, під егідою ОБСЄ в контексті врегулювання придністровського конфлікту".
Нагадаємо, в травні 2010 року Віктор Янукович зробив разом з Дмитром Медведєвим заяву щодо Придністров'я, в якій було зазначено, що переформатування місії МС може відбутися після повного врегулювання конфлікту. А до того президенти гарантували координацію будь-яких дій в тому, що стосується переговорного процесу.
Минулого тижня член українського парламентського комітету у закордонних справах Тарас Чорновіл підтвердив ЗМІ, що ситуація змінилася. За його словами, причетність російських миротворців до трагічного інциденту в зоні конфлікту поставить крапку в дискусії щодо "плану Козака" (план врегулювання, запропонований у 2003 році Кремлем і знехтуваний Кишиневом) і вимагатиме пошуку нових форм врегулювання. "Вони повернуться до безальтернативного підходу 5+2 (Молдова і Придністров'я - сторони, Росія, Україна, ОБСЄ - посередники, ЄС і США - спостерігачі. - НГ), це автоматично передбачає, що ультиматумів нав'язати не вдасться. Росія не зможе вести сепаратні переговори в обхід 5+2, але виводити свій контингент звідти точно не буде. Очевидно, буде змінюватися формат. Інцидент покаже і самому Шевчуку, що потрібно шукати компроміс у рамках 5+2, а не по "плану Козака", - цитують парламентарія українські ЗМІ .
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас