Експерти: В наших сирах майже не зустрінеш пальмової олії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: В наших сирах майже не зустрінеш пальмової олії

1646
Продуктова війна з Росією набирає обертів. Днями, слідом за головним санітарним лікарем РФ Геннадієм Оніщенком, і представник Мінсільгоспу Білорусі заявив, що в українських сирах дуже часто замість молочних продуктів використовується пальмова олія. А значить, це і не сир зовсім, пише Сегодня.
Прем'єр-міністр України Микола Азаров особисто продегустував вітчизняний сир і заявив: "Потрібно ще постаратися, щоб російські заводи виготовляли сири такої якості. Наша продукція високої якості, ми дотримуємося всіх стандартів, ніяких до нас претензій бути не може".
Джерело спробувало розібратися, кому ж вірити в цій ситуації. Як пояснили нам експерти, за українськими держстандартами твердий сир не може містити рослинних жирів, зате вони можуть використовуватися при виготовленні сирного продукту (він дешевший від звичайного сиру в два рази, ціна - 40-50 грн/кг).
Йдеться про пальмову олію: вона дешева і довго зберігається. "Як показують наші останні перевірки, більшість виробників сиру дійсно випускають його, не додаючи рослинних жирів. Однак ми стикалися з тим, що на ринках продавці вказують на ціннику: "сир російський", хоча на етикетці, наклеєній на голівці, зазначено, що це сирний продукт.
Бували факти, що в супермаркеті вказують: "сир. прод. російський". Це вводить споживача в оману. Однак це проблема торгівлі, а не виробника. Щоб виправити цю ситуацію, треба заборонити використовувати традиційні назви сирів для сирних продуктів. Не називати його, наприклад, "російським", оскільки більшість покупців звикли, що "російський" - це вид сиру", - розповів начальник Науково-дослідного центру випробувань продукції Укрметртестстандарту Володимир Семенович.
З тим, що українські виробники сирів не використовують, обманюючи споживачів, пальмову олію, згодна і керівник експертно-аналітичного відділу НДЦ НСЕ «ТЕСТ» Ніна Кільдій: "На ринку не більше 10% фальсифікату, у всіх інших випадках виробник вказує, що це сирний продукт. Тож заява Оніщенка чисто політична".
На практиці головки сиру продавці розрізають на шматки і продають на вагу, тому з'ясувати склад сиру (і дізнатися, чи немає там горезвісної пальмової олії) проблематично. "До того ж часто виробники пишуть не "пальмова олія", а рослинна олія, замінник тваринного жиру, кондитерські жири, - говорить Кільдій. - Втім, зазвичай на розріз видно, сир це чи сирний продукт: останній кришиться".
Ми вирішили самі перевірити в одному з супермаркетів популярної торговельної мережі, чи може покупець швидко і легко з'ясувати склад сиру на предмет наявності в ньому пальмової олії. Виявилося, що упаковка сиру залишається тільки на іноземних сортах (Італія, Голландія, Польща). "А з наших сирів ми упаковку викидаємо", - розповіли нам продавці і, покопавшись у сміттєвому кошику, знайшли лише одну упаковку з-під сиру "Голландський" українського виробництва. Пальмової олії в ньому не виявилося (або не було вказано).
Ніяких документів, в яких був би розписаний склад сиру, нам теж надати не змогли. Також на прилавках можна зустріти і сирний продукт вартістю 40-50 грн (ціна твердого сиру - від 75 грн/кг). У нашому випадку він продавався серед сирів, і на ціннику значилося: сир. прод. "Російський".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас