Франція має намір вимагати введення ембарго на іранську нафту в тримісячний термін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція має намір вимагати введення ембарго на іранську нафту в тримісячний термін

Енергетика
168
Франція виступить за більш швидке введення нафтового ембарго Тегерана. Про це повідомляє VestiFinance з посиланням на неназваних чиновників.
За їхніми словами, Париж спробує умовити Євросоюз ввести заборону на імпорт іранської нафти не пізніше ніж через 3 місяці. Цей час потрібен таким країнам як Греція, Італія та Іспанія, яким доведеться шукати альтернативні джерела енергії. У той же час більшість країн-учасниць союзу виступають за 6-місячну відстрочку.
Остаточне рішення щодо економічних санкцій буде прийнято 23 січня на зустрічі міністрів фінансів ЄС. Для введення ембарго його одноголосно повинні підтримати всі 27 країн блоку. Міністри повинні узгодити свої дії до проведення саміту лідерів країн Євросоюзу, який відбудеться 30 січня нинішнього року.
Нагадаємо, сьогодні, 17 січня, Данія як голова ЄС запропонувала ввести повноцінне нафтове ембарго щодо Ірану з 1 липня 2012 р., після того як закінчиться період відстрочки, погоджений для чинних контрактів з Ісламською Республікою.
21 листопада 2011 р. США, Великобританія і Канада оголосили про введення стосовно Ірану односторонніх санкцій, спрямованих проти енергетичного і фінансового секторів іранської економіки. При цьому влада Франції запропонувала ввести нові "безпрецедентні" санкції, у тому числі заморозити активи Центрального банку Ірану, а також призупинити закупівлю іранської нафти. Пізніше Японія висловила готовність скоротити імпорт іранської нафти. Іранська влада, в свою чергу, впевнена, що Європейський союз "безумовно" не буде вводити санкції, що стосуються іранського експорту нафти, оскільки цей захід негативно позначиться на глобальному нафтовому ринку.
Причиною нових санкцій стала доповідь Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій йшлося, що Іран до 2003р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня. США, Ізраїль і деякі країни Заходу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер.
Сьогодні повідомлялося, що місія інспекторів МАГАТЕ в Ірані запланована на 29-31 січня ц.р. Представник Ірану при МАГАТЕ Алі Асгар Солтанія сказав: "Запланований візит є черговим доказом прозорості іранської ядерної програми та співробітництва країни з агентством".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас