Голова ЄЦБ називає ситуацію в єврозоні "дуже серйозною" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова ЄЦБ називає ситуацію в єврозоні "дуже серйозною"

Казна та Політика
717
Президент Європейського центрального банку, виступаючи перед Європарламентом, заявив, що боргова криза в єврозоні може завдати шкоди фінансовим ринкам і економіці регіону, якщо уряди не зроблять ефективних заходів для її подолання.
"Стан справ дуже серйозний, і ми не повинні вдавати, що це не так", - сказав Драгі.
За три місяці до цього попередник Драгі на посту глави ЄЦБ Жан-Клод Тріше заявляв у Європарламенті, що криза досягла "системних масштабів".
За словами голови ЄЦБ, необхідно зробити кроки для відновлення економічного зростання і стимулювання зайнятості в єврозоні, незважаючи на здійснювані урядами багатьох держав заходи бюджетної економії.
"Я ніколи не буду коментувати дії рейтингових агентств, проте нам необхідно зрозуміти, наскільки важливі ці рейтинги для ринків, для інвесторів, - заявив він. - Є відчуття, що ринки очікували зниження суверенних рейтингів і заклали цю можливість в котируваннях активів. Ми повинні навчитися обходитися без рейтингів, або, принаймні, повинні навчитися оцінювати кредитоспроможність, менше покладаючись на рейтингові компанії".
У п'ятницю Standard & Poor's знизило рейтинг Франції з найвищого рівня ("AAA") на один щабель - до "АА+" - з "негативним" прогнозом. Борговий рейтинг Італії впав до "BBB+" з "A", а Іспанії - до "A" з "AA-". Рейтинг Австрії - на рівні "АА+" з "стабільним" прогнозом.
Усього агентство здійснило рейтингові дії стосовно 16 країн єврозони. Найвищий кредитний рейтинг "ААА" зберегли, зокрема, Німеччина, Фінляндія, Люксембург і Нідерланди.
S&P ще в грудні попереджало про можливість зниження кредитного рейтингу провідних країн єврозони.
"Це не найкращі новини, а й не катастрофа, - заявив міністр фінансів Франції Франсуа Баруен після екстреної наради президента Ніколя Саркозі з главою французького кабінету і ключовими міністрами. - Рейтинг цих агентств не визначає політику нашої країни".
Як заявив голова європейської групи (міністрів фінансів країн єврозони) Жан-Клод Юнкер, країни єврозони мають намір "за всяку ціну" добитися знову зростання своїх економік.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас