Путін: Світ зіткнувся не з "рядовою" кризою, період турбулентності буде тривалим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Світ зіткнувся не з "рядовою" кризою, період турбулентності буде тривалим

Казна та Політика
453
Світ зіткнувся не з "рядовою" кризою, а з "тектонічним процесом глобальної трансформації", період турбулентності буде тривалим і болючим, вважає прем'єр-міністр РФ Володимир Путін.
"Скажу з повною відвертістю: треба і далі наполегливо використовувати всі можливості задля покращення життя наших громадян, але, як і раніше, не можна діяти "на авось", щоб, на відміну від деяких країн Заходу, раптом не зіткнутися з необхідністю забрати у людей набагато більше, ніж легковажно роздали. Слід визнати, що за своїм масштабом сьогоднішні глобальні дисбаланси такі, що навряд чи вони можуть бути усунуті в рамках діючої системи", - йдеться у програмній статті Путіна, опублікованій на його сайті як кандидата в президенти РФ.
"Так, кон'юнктурні перепади можуть бути подолані. І в більшості країн зараз розроблений набір тактичних заходів, який дозволяє з тією чи іншою мірою успіху реагувати на гострі прояви кризи. Але в більш глибокому довгостроковому сенсі нинішні проблеми носять зовсім не кон'юнктурний характер. За великим рахунком те, з чим сьогодні стикається світ, - це серйозна системна криза, тектонічний процес глобальної трансформації. Це зримий прояв переходу в нову культурну, економічну, технологічну, геополітичну епоху", - вважає Путін.
На думку прем'єра, світ вступає в зону турбулентності.
"І, безумовно, цей період буде тривалим і болючим. Тут не треба плекати ілюзій", - йдеться в статті Путіна.
Він також зазначає, що період відновлення в Росії завершено і вичерпано, створені умови для руху вперед - на новій базі і в новій якості. Путін згадує, що в 1990-х країна пережила шок розпаду і деградації, величезних соціальних витрат і втрат, підійшла до критичної межі. За його словами, потрібне було величезне напруження сил, мобілізація всіх ресурсів, щоб вибратися з ями, зібрати країну, повернути їй статус геополітичного суб'єкта, налагодити соціальну систему і підняти лежачу економіку, відновити елементарну керованість влади.
"Нам треба було відроджувати авторитет і силу держави як такої. Відроджувати, не маючи глибоко укорінених демократичних традицій, масових політичних партій і зрілого громадянського суспільства і при цьому стикаючись з регіональним сепаратизмом, засиллям олігархії, корупцією, а часом і з присутністю відвертого криміналу в органах влади. Найближчим завданням у подібних обставинах стало відновлення реальної єдності країни, іншими словами, встановлення на всій її території суверенітету російського народу, а не панування окремих осіб або груп", йдеться в статті.
"Тепер мало хто згадує, яка важка була ця задача, яких зусиль зажадало її вирішення. Мало хто згадує, що найавторитетніші експерти і багато міжнародних лідерів в кінці 1990-х років сходилися в одному прогнозі для майбутнього Росії: банкрутство і розпад. Нинішня ситуація в Росії - якщо дивитися на неї очима 1990-х років - виглядала б для них просто надоптимістичною фантастикою. Але саме така "забудькуватість" і сьогоднішня готовність суспільства приміряти до Росії найвищі стандарти якості життя і демократії - найкращі свідчення нашого успіху", - вважає прем'єр.
На його думку, саме тому, що за останні роки Росія багато чого досягла у вирішенні першочергових завдань, країна вистояла перед ударами глобальної кризи.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас