Японія повторить долю єврозони, якщо не вжити заходів щодо стану фінансів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія повторить долю єврозони, якщо не вжити заходів щодо стану фінансів

Казна та Політика
273
Японії необхідно якомога швидше продемонструвати готовність до рішучих заходів для поліпшення стану фінансів, щоб не повторити долю країн єврозони, заявив на прес-конференції в Токіо в неділю міністр фінансів Японії Дзюн Адзума, пишуть РИА Новости.
"Необхідно якомога швидше забезпечити стабільні фінансові ресурси і продемонструвати намір Японії до оздоровлення фінансової системи, інакше завтра це може торкнутися вже й нас самих", - сказав Адзума, коментуючи пониження рейтингу європейських країн агентством Standard and Poor's.
При цьому міністр підкреслив, що частка європейських цінних паперів у японських банках порівняно невелика і навряд чи варто чекати раптового негативного впливу на економіку Японії у зв'язку з пониженням рейтингу.
У Японії сума держборгу в два рази перевищує ВВП, однак за рахунок того, що більша частина державних цінних паперів розміщена всередині самої країни, більшість аналітиків не вважають фінансовий стан країни критичним. Між тим, уряд готує заходи, які дозволили б в два рази підвищити споживчий податок при одночасному реформуванні системи соціального страхування і пенсійного забезпечення.
У суботу міжнародне рейтингове агентство Standard and Poor's знизило кредитні рейтинги дев'яти з 17 країн єврозони. Друга найбільша економіка ЄС - Франція - втратила найвищий кредитний рейтинг з "ААА" до "АА+" з "негативним" прогнозом. Рейтинг Австрії також був знижений з "ААА" до "АА+" з "стабільним" прогнозом. Знижено рейтинги щодо "проблемних" країн єврозони: рейтинги Португалії та Кіпру знижені до "сміттєвого" рівня - "ВВ", прогноз щодо них - "негативний", рейтинг Іспанії знижений до "А", прогноз - "негативний", рейтинг Італії - до "ВВВ+" також з "негативним" прогнозом. Німеччина, Фінляндія, Люксембург і Нідерланди зберегли найвищий кредитний рейтинг "ААА".
Основним фактором подібних рейтингових дій агентство називає тривалі дискусії влади про способи боротьби з борговою кризою, погіршення умов кредитування в єврозоні, зростання вартості запозичень для цих країн, слабкі перспективи економічного зростання.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас