ЄЦБ залишив облікову ставку на рівні 1,0% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив облікову ставку на рівні 1,0%

Кредит&Депозит
181
Європейський центральний банк (ЄЦБ) залишив облікову ставку без змін - на рівні 1,0%, йдеться в поширеному сьогодні повідомленні банку. Це співпало з прогнозами аналітиків.
Нагадаємо, раніше ЄЦБ двічі знижував ставку - 3 листопада і 8 грудня. Попередні зниження ставки були пов'язані з недавнім приходом на пост глави ЄЦБ італійця Маріо Драгі, який раніше висловлювався про необхідність такого кроку на тлі побоювань уповільнення економічного зростання в єврозоні. Відзначимо, що засідання ЄЦБ по обліковій ставці 3 листопада стало першим під головуванням Драгі, який змінив на цій посаді відомого Жан-Клода Тріше. Раніше італієць обіцяв продовжувати монетарну політику свого попередника.
Драгі впевнений, що низхідні ризики для економіки єврозони посилилися, і на 2012 р. висока ймовірність значного зниження прогнозу по економічному зростанню. Він вважає, що в найближчі місяці інфляція в єврозоні буде перевищувати 2%, проте в 2012 р. темпи зростання споживчих цін значно скоротяться.
Нагадаємо, що ЄЦБ піднімав базову облікову ставку двічі з початку 2011 р. (у квітні та липні). Обидва рази ставка була піднята на 0,25 процентного пункту. На жорсткість монетарної політики ЄЦБ змушувала йти прискорена інфляція, яка вийшла за межі встановленого для країн Євросоюзу (ЄС) цільового орієнтира 2%.
Проте останнім часом ситуація кардинально змінилася: на перший план вийшли побоювання різкого уповільнення економічного зростання в єврозоні. На початку жовтня Міжнародний валютний фонд (МВФ) виступив із закликом до ЄЦБ знизити ставку рефінансування, якщо знижувальні ризики для економічного зростання не ослабнуть. Крім того, на думку МВФ, ЄЦБ, можливо, доведеться відновити операції із забезпечення банків ліквідністю на більш тривалі терміни, якщо обстановка на ринку міжбанківського кредитування буде погіршуватися. Ще одним кроком ЄЦБ, на думку експертів МВФ може стати "обіцянка продовжувати купівлю держоблігацій країн єврозони до тих пір, поки це буде необхідно".
Сьогодні Банк Англії також залишив базову облікову ставку без змін - на найнижчому в історії рівні 0,5% річних.
Раніше Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) закликала розвинені країни G20 утримувати відсоткові ставки на нинішньому рівні, а Центробанкам єврозони по можливості знижувати їх.
Відзначимо, 8 грудня Драгі привів оновлену серію макроекономічних прогнозів ЄЦБ по єврозоні. Тепер ЄЦБ на 2012 р. чекає економічне зростання в діапазоні від мінус 0,4% до+1,0%, тобто допускає вірогідність рецесії в єврозоні. При цьому ЄЦБ розраховує, що в 2012 р. інфляція в зоні євро опуститься нижче 2% - цільового орієнтира регулятора.
Нагадаємо, ЄЦБ і його роль у боротьбі з європейською борговою кризою зараз знаходяться в центрі політичних дебатів у єврозоні: Франція і Італія закликають ЄЦБ активніше підтримувати проблемних суверенних позичальників, тоді як Німеччина категорично заперечує проти наділення ЄЦБ статусом кредитора останньої інстанції.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас