Аналітик: В Україні інфляція в 2012 р. буде на досить високому рівні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: В Україні інфляція в 2012 р. буде на досить високому рівні

Казна та Політика
641
Хоча пік інфляції в країнах Центральної і Східної Європи (ЦСЄ) вже пройдено, в Україні в 2012 р. вона буде на досить високому рівні, зазначив керівник підрозділу аналітичних досліджень (Raiffeisen Research) Raiffeisen Bank International AG Петер Брезінчек, який посилається на оновлені прогнози фахівців банку щодо тенденцій розвитку для ЦСЄ на 2012 р.
"Ми прогнозуємо високий рівень інфляції в 2012 р. тільки для Угорщини, Чехії та України, викликаний фіскальними заходами, які робляться в цих країнах", - сказав Брезинчек.
Він додав, що очікуване зниження процентної ставки з боку Європейського Центробанку, а також великі обсяги допомоги для поповнення ліквідності можуть призвести до зниження короткострокових європейських міжбанківських ставок Euribor до рівня нижче ключової процентної ставки в першому півріччі 2012 р. У випадку ослаблення темпів інфляції, це може також призвести до зниження процентних ставок на більшості ринків: від Польщі до Румунії.
За прогнозами Raiffeisen Research, у регіоні ЦСЄ в цілому очікується зростання ВВП у середньому на 2%. "Досить таки помірне зростання ВВП, прогнозоване нами для ЦСЄ в цьому році, потрібно розглядати в порівнянні зі спадом на 1%, очікуваним в єврозоні", - додає Брезінчек.
Для країн Співдружності незалежних держав (СНД) Raiffeisen Research залишив незмінним свій попередній прогноз на 2012 р. про зростання ВВП на 3,1%.
"При уважному погляді на наші прогнози щодо ВВП для регіону ЦСЄ стає зрозуміло, що негативна тенденція першого півріччя 2012 р. повинна компенсуватися більш сприятливим розвитком подій у другій половині року. Цей прогноз відповідає очікуванням щодо стану справ в єврозоні", - коментує Брезінчек.
За його словами, відновлення напруги, викликаної кризою суверенних боргів, створить додатковий тиск на валюти ЦСЄ в першому кварталі 2012 р. "Тільки за умови поліпшення економічної і фінансової ситуації в другій половині року можна очікувати поступової ревальвації валют ЦСЄ. Це також стосується російського рубля, який традиційно був ослаблений порівняно з доларом США в першому півріччі", - вважає Брезінчек.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас