Глава податкової пояснив "низьку" інвестиційну привабливість України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава податкової пояснив "низьку" інвестиційну привабливість України

Казна та Політика
1073
У людини, не знайомої з реальним бізнес-кліматом, може скластися враження, що Україна - це держава, від якої масово біжать європейські інвестори, написав у своєму блозі на Корреспондент.net глава Державної податкової служби Олександр Клименко, пише Корреспондент.
"Виводять гроші мільйонами, чорнозем вивозять вагонами, обладнання й техніку - ешелонами. І наостанок клянуться, що і онукам своїм заборонять відкривати бізнес в Україні", - іронізує чиновник.
За його словами, причин для того, щоб бачити ситуацію саме так, - багато. Як пише Клименко, з деякими з них він абсолютно не згоден.
"Але коли серед факторів, що впливають на можливий відтік інвестицій, називають складність податкових процедур (зокрема - відшкодування ПДВ), то я вважаю своїм обов'язком виступити на захист моїх колег, які багато роблять для наближення наших стандартів оподаткування до європейських", - написав він.
Чиновник вважає, що про складну тему інвестиційної привабливості України потрібно говорити з цифрами в руках, які свідчать, що запроваджені новим податковим законодавством правила є, щонайменше, прийнятними для бізнесу, побудованого на європейських інвестиціях і стандартах.
Усього в минулому році, за попередніми даними голови ДПСУ, на рахунки платників ПДВ відшкодовано 42,8 млрд грн, з них 19,5 млрд грн припадає на підприємства з іноземним капіталом.
"Майже половина. При цьому - увага! - 16,1 мільярда дісталося капіталу європейського походження. Зараз активно впроваджується система автоматичного відшкодування ПДВ. Особисто я не сумніваюся, що досить скоро іншої і не буде", - додав він.
Як пише в блозі Клименко, "тут ми маємо той же паритет - з 326 платників, які отримують відшкодування "автоматом", 155 - з іноземними інвестиціями. У тому числі з європейськими - 113".
"Немає ніяких підстав говорити про те, що українські податкові процедури здаються європейцям занадто складними або відлякують бізнесменів", - упевнений Клименко.
При цьому чиновник заявив, що наведена статистика наочно демонструє, що підприємства з іноземним капіталом активно користуються таким механізмом державної підтримки, як відшкодування ПДВ.
"І істотних перешкод, що заважають їм це робити, немає. Навпаки, я впевнений, що за підсумками нового, 2012 роки названі показники істотно зростуть. І, до речі, в кінець світу я теж не вірю", - резюмував він.
Раніше журнал Кореспондент зазначав, що міліція і податкова адміністрація взялися за допомогою кіно та мультиплікації виховувати в українцях любов до себе, забувши, що "без реальних реформ будь-який піар - це гроші на вітер".
Нагадаємо, в четвертому кварталі 2011 року рівень довіри інвесторів до ринку України знизився до рекордно низького рівня за останні три роки, побивши рекорд в 2008 року - початку світової фінансової кризи.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас