Втрати ЄЦБ за облігаціями країн єврозони досягли 30 мільярдів євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Втрати ЄЦБ за облігаціями країн єврозони досягли 30 мільярдів євро

Казна та Політика
325
Втрати Європейського центрального банку за придбаними ним облігаціями країн єврозони досягли до поточного дня 30 мільярдів євро. З такою оцінкою, опублікованою сьогодні в лондонському Сіті, виступив великий британський банк Barclays, пишуть Подробности.
На сьогоднішній день в активах ЄЦБ знаходиться облігацій держав зони євро на суму 211 мільярдів євро.
ЄЦБ публікує щотижня тільки сумарний розмір придбаних на вторинному ринку облігацій країн єврозони, не розкриваючи при цьому інформацію ні про конкретні держави, ні про фінансові характеристики цінних паперів.
У результаті на світових ринках немає точних даних про низку ключових аспектів цієї монетарної політики ЄЦБ. Проте зараз фахівці Barclays встановили, що ЄЦБ несе за облігаціями, що є об'єктом придбання, істотні збитки.
Європейський центральний банк розпочав скуповування на вторинному ринку облігацій Греції в травні 2010 року на основі спеціального рішення керівництва зони євро. Мета операції, що отримала назву Securities Market Programme або SMP, полягала в тому, щоб підтримати ціни на грецькі облігації і не допустити сильного зростання дохідності за ними, що загрожувало дефолтом.
З розростанням в єврозоні кризи державної заборгованості ЄЦБ почав скуповувати на вторинному ринку також облігації Ірландії, Португалії, а потім Італії та Іспанії.
Аналітики Barclays на основі наявної ринкової інформації встановили також структуру портфеля ЄЦБ за облігаціями країн єврозони.
Згідно з їх підрахунками, частка облігацій Італії досягає 43% на загальну суму 90 мільярдів євро, Іспанії - 22% на суму 46 мільярдів євро, Греції - 17% на суму 36 мільярдів євро, Португалії - 10% на суму 20 мільярдів євро і Ірландії - 9% на суму 19 мільярдів євро.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас