Україна втратить незалежність, якщо США втратить панування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна втратить незалежність, якщо США втратить панування

Казна та Політика
5867
Кінець світового панування США та у зв'язку з цим втрата незалежності мінімум восьми країн, включаючи Україну, прогнозує знаменитий американський геополітик, екс-радник президента США Джиммі Картера з нацбезпеки Збігнєв Бжезинський у своїй статті "Після США. Як буде виглядати світ в епоху занепаду Америки?" в журналі Foreign Policy. Головний висновок статті: через політичну та економічну кризу в найближчі роки можливий (але ще аж ніяк не визначений) глобальний занепад США як світової сили. Якщо це відбудеться, то світ може опинитися в хаосі. На планеті посилиться напруга між найбільшими державами. При цьому залежні від підтримки США Грузія, Тайвань, Південна Корея, Білорусь, Україна, Афганістан, Пакистан, Ізраїль та частина країн на Близькому Сході можуть, на його думку, зникнути, пише Сегодня.
В такій обстановці Китай легко поверне собі Тайвань. Японія, наприклад, може піти на більш тісну співпрацю з Південною Кореєю, якій знадобиться нова опора в протистоянні з КНДР і з зростанням китайського впливу. А це, в свою чергу, може розв'язати війну на Корейському півострові.
Що стосується СНД, то, як вважає Бжезинський, в першу чергу, можливий занепад Америки дасть Росії шанс без жодного ризику поглинути Білорусь і за допомогою залякування та військової агресії роздобути Грузію. А Україна, на думку американського геополітика, сама піде на зближення з Москвою, оскільки у Європи ослабне бажання і буде менше можливостей інтегрувати нашу країну в західне співтовариство.
"Кремль продовжує наполягати на вступі України в Єдиний економічний простір і на поширенні свого контролю над її основними промисловими активами. Коли настане занепад Америки, Європа буде менш готова простягнути руку Україні, роблячи її більш уразливою перед імперськими амбіціями Росії", - пише автор.
Афганістану Бжезинський пророкує розпад на частини, які підпадуть під вплив сусідів. Ядерному Пакистану - військову або ісламістську владу. Ізраїлю - збройні конфлікти з арабськими сусідами і обмін ударами з Іраном, що може призвести до всесвітньої нафтогазової кризи. Зазначимо, що Збігнєв Бжезинський є, мабуть, найвідомішим у світі геополітиком. Свого часу великий резонанс отримала його книга "Велика шахівниця", в якій він описав основні пріоритети зовнішньої політики США. Зокрема, саме в цій книзі прозвучало твердження, яке стало класичним, про те, що Заходу необхідно підтримувати незалежність України, бо це є гарантією того, що Росія більше не відродиться як імперія.
Тепер же, як бачимо, Бжезинський не відкидає краху американського світового панування і, відповідно, краху держав, які у своєму існуванні спиралися на допомогу США. Єдиної наддержави більше в світі не буде, а утворюється кілька великих регіональних наддержав (наприклад, Росія, Китай), які насамперед намагатимуться поглинути своїх слабших сусідів, на які вже давно мають свої види.
Правда, в такий радикальний прогноз вірять не всі. "Буде не зовсім так, - вважає український політолог Вадим Карасьов. - Криза в Америці - це не тільки її криза, це наслідок загальносвітової геополітичної та фінансової кризи. Тому разом з США слабшати будуть всі, в тому числі і Росія, у якої все трималося на рейтингу Путіна, а тепер путінська стабільність вичерпала себе і там очікується зміна еліт. Тому й у Росії буде криза, і їй буде чим займатися, окрім як позбавляти незалежності Україну, Білорусь. І у Китаю будуть свої проблеми - в останній рік там активізувалися протести".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас